Jaká vejce obsahují více dioxinů? Z velkochovů nebo z ekofarem?

Jaká vejce obsahují více dioxinů? Z velkochovů nebo z ekofarem? Zdroj: ČTK

Dioxiny v polských vejcích: zdravotní riziko i boj o podíl na vaječném trhu

Tento týden rozčeřila vody v tuzemském potravinářství tisková konference ministra zemědělství Mariana Jurečky, podle něhož se do České republiky za dumpingové ceny dovážejí vejce z Polska. Zákazníci by podle něho měli kupovat především česká vejce, která mají na skořápce natisknutý český kód. Celá kauza má ještě svůj další, polský a dioxinový rozměr. Jde v něm o zdraví i o boj na trhu s vejci.

Polští členové sdružení „Smogový poplach“ zabývající se znečištěním tamního ovzduší loni koncem roku totiž nakoupili na různých polských tržištích v regionech sousedících se Slovenskem vejce z domácího volného chovu s úmyslem dát je na chemický rozbor.

Podle analýzy laboratoří krakovské Polytechniky byly v testovaných vejcích nalezeny rakovinotvorné dioxiny. „Obsah chemických látek v nich je několikanásobně vyšší, než je povoleno zákonem. Musím to říci natvrdo a nedělám to ve prospěch některé z drůbežářských firem. Vejce z velkých chovů, tedy ty, které jsou na pultech obchodů, obsahují škodlivých látek mnohem méně. Hlavně proto, že slepice

jsou krmeny krmivem, které prochází veterinární kontrolou,“ uvedl vedoucí týmu, profesor Adam Grochowalski. Podle něj ke kontaminaci dochází tím, že nebezpečné látky unikají z komínů a padají na zem, kde je pak slepice pozřou.

Jadwiga Piskorska-Pliszczyńska, vedoucí oddělení radiologiez polského Státního veterinárního institutu potvrzuje, že se s tímto problémem setkává. „Když jsme se dostali k prvním takovým případům, byli jsme překvapeni. Na ekofarmě a vejce s dioxiny? Bohužel se to dnes opakuje pravidelně. Překročení norem evidujeme až u třinácti procent kontrolovaných farem. Ve většině případů jsou normy překročeny několikanásobně,“ říká profesorka Piskorska-Pliszczyńska.

Co jsou dioxiny
Dioxiny ovlivňují imunitní systém, nervovou soustavu a způsobují neplodnost. Veterinární inspekce provádí v Polsku jen namátkové kontroly obsahu dioxinů ve vejcích. Když zjistí ve vejcích jejich nadnormativní obsah, je farma uzavřena a vejce zničeny. „Není ale v silách polských veterinářů všechny farmy zkontrolovat. Jsou jich stovky. Nicméně, ten kdo jí polské vejce z volného výběhu, musí počítat s vysokým rizikem.“ říká Profesorka Piskorska-Pliszczyńska poukazuje, že nejvíce podezřelá jsou vejce, které prodávají polští zemědělci na trzích.

Konkurence na polském trhu s vejci je obrovská. Největší producent Woźniak (tento konglomerát firem se dá přirovnat k zemědělské divizi českého Agrofertu) a několik dalších významných polských exportérů jistě nemá zájem dovážet do České republiky neoznačená vejce. Ale, každý druhý polský farmář chová slepice. Vejce má pro vlastní potřebu a může je prodávat i na polských tržištích. Farmářská družstva je také prostřednictvím menších velkoobchodů dodávají polským spotřebitelům, hotelům a restauracím.

Dioxinová aféra může mít v pozadí boj o tuto část polského vaječného trhu. Tak či onak, v tomto prostoru s velkou pravděpodobností vznikají neoznačená vejce, která hledají kupce i za hranicemi Polska.