Rio de Janeiro, Brazílie

Rio de Janeiro, Brazílie Zdroj: Profimedia.cz

Olympiáda v Riu má vážný problém. Otrávenou vodu, v níž se bude sportovat

Málo se o tom mluví i píše, přestože je to závažný problém. Vodní splavné toky v brazilském Riu de Janeiru, kde se letos budou konat olympijské hry, až tisícinásobně překračuje povolené hygienické normy. I přes snahu vodní toky vyčistit hrozí dle expertního týmu sportovcům zvracení, nevolnost a žaludeční problémy při styku se závadnou vodou. 

“Vodní kanály v Riu jsou asi tak čisté, jako znečistěný odtok záchoda. Splašky do nich doslova proudí každým dnem,” uvádí server wired.com, který odkazuje na rozsáhlou investigativní studií tiskové agentury Associated Press, která se čistotou vody v Riu dlouhodobě zabývá. Problém podle expertízy může vzniknout konzumací, ale také koupáním či při tréninku sportovců. Organizátoři jsou si této skutečnosti vědomi, expertní tým v čele s bioložkou Katherine Menaová namítá, že jejich vypořádání s problémem je nedostatečné. Organizátoři totiž uvedli, že se sportovcům dostane speciálního plaveckého oděvu, který by měl všechny bakterie, které ve vodě jsou, ponechat mimo kůži sportovců. Speciální neoprény vyrobené pro účely olympiády jsou však podle Menaové nedostatečné. “(Sportovci) se budou přímo vystavovat vysokému výskytu patogenů. Riziko infekce je opravdu velmi vysoké,” uvedla Menaová pro wired.com.

Tento víkend zveřejnil tým olympijských expertů své závěry, že pokud budou sportovci při tréninku v laguně Rodrigua de Freitas užívat doporučené (a povinné) oblečení, neměl by nastat problém. Bylo by to vůbec poprvé v historii olympijských her, kdy by sportovci měli oficiálním pořadatelem přikázané, a tedy i designově sjednocené oblečení. Těmto závěrům však oponuje hned několik zdrojů. Za prvé již zmiňovaný tým mikrobiologů, za druhé také rozsáhlá zpráva AP, která jako první upozornila na to, že voda v Riu ve zmíněné laguně, kde se mají konat některé disciplíny, je pro sportovce zdraví nebezpečná.

 

I atleti jsou podle všeho s informací srozuměni, a snaží se proti bakteriím ve vodě všemožně chránit. Zpráva AP uvádí, že některé týmy se v případně vodních sportů snažili do Ria přijet co nejdříve, aby se tak mohli závodníci co nejlépe aklimatizovat, a na závadnou vodu si zvyknout. To by sice mohlo zafungovat, ovšem ze zdravotního hlediska je tato metoda nevhodná. Případné zdravotní problémy, vzniklé ve spojitosti s “aklimatizací” sportovců, by jim mohly oslabit organizmus a tak i jejich olympijské výkony.

Podle Menaové jsou ve vodě v řečené laguně nejvíce nadlimitně zastoupeny fekálie, enteroviry, adenoviry a rotaviry. Rotavirová enteritida pak může způsobit průjmové onemocnění, které je navíc infekční. Infekční dávka tohoto viru je velmi nízká, takže k onemocnění stačí velmi málo. Proti enterovirům, které jsou také ve vodě zastoupeny, je sice velmi časté (až 90 procent), že si organismus vybuduje imunito, ta však nastane až po prvním onemocnění, takže organismus bude nejprve oslaben.

 

Informace o kontaminované vodě není nová, týmy biologů na expertízách vody pracují už od loňského roku. Během této doby probíhalo i několikeré čištění, které ovšem (zatím) nemělo úspěch. Olympijští organizátoři však uvedli, že i přes upozornění na problém s vodou se zatím žádný ze sportovců ze soutěže neodhlásil.