Anglie opustila Evropu dvakrát v jednom týdnu.

Anglie opustila Evropu dvakrát v jednom týdnu. Zdroj: Twitter

Island na Euru září.
Island na Euru září.
Island na Euru září.
Trefné přirovnání, třebaže tučňáci žijí úplně jinde než na Islandu.
Islandská reprezentace: kdo byl prostě po ruce.
9
Fotogalerie

Anglická potupa: Pět věcí o islandském fotbalu, které jste nevěděli

Fotbalový tým třísettisícového Islandu porazil včera v osmifinále Eura favorizovanou Anglii 2:1. Nadšení islandského národa lze jen těžko popsat slovy. Co ale lze popsat velmi dobře, jsou kuriozity Islandu, jež se pojí s fotbalem. Protože výhra Islandu nad Anglií je jedním z největších fotbalových překvapení Eura, Reflex.cz vám nyní přináší 5 islandských fotbalových perel:

1. Islandští fanoušci jsou opravdoví nadšenci. Kdo jiný než oni mohou říct, že se ve velkém přesouvají na fotbalové euro? V tribunách malé zemičky je při zápasech možné vidět přes 10 procent všech obyvatel Islandu.

2. Island a fotbal, to je jedna velká kuriozita - ostrovní stát se může pyšnit celkem stovkou profesionálních fotbalových hráčů. I při tomto miniaturním čísle byli schopni porazit Anglii, jež má velkou členskou základnu, z níž favority vybírá.

Video placeholde
Trefné přirovnání, třebaže tučňáci žijí úplně jinde než na Islandu. • Twitter
 

3. Jména islandských fotbalistů končí zásadně koncovkou -son. Jen jediné jméno je zakončeno koncovkou -sen (Eidur Gudjohnsen s číslem 22).

4. Islandský trenér Heimir Hallgrimsson, stálým povoláním zubař, je spíše fotbalovým amatérem-nadšencem. Jeho anglický protějšek Roy Hodgson, který po prohraném zápase rezignoval, bral až doposud 4,6 milionu dolarů ročně.

5. Čeští sportovní komentátoři jsou skvělí. Zvláště svými metaforami v zápase Island-Anglie perlili, přičemž mezi nejlepší patří “Já bych nečekal, že na anglických titulcích může něco vystřídat brexit. A ono jo. I když vlastně ne." Na komentátorskou špici se však dostal již podruhé islandský komentátor, který velmi emotivně (až ztratil hlas) prožíval islandské góly. Na video se podívejte zde (a připravte se na pořádný řev):

Video placeholde
Islandský komentátor to prožívá... • YouTube
Anglie opustila Evropu dvakrát v jednom týdnu.Anglie opustila Evropu dvakrát v jednom týdnu.|Twitter