Petr Čech

Petr Čech Zdroj: Profimedia.cz

Nastává doba fotbalového temna a doufejme, že jen krátká

Hodně se psalo v minulých dnech o neshodách v tureckém týmu, především mezi kapitánem Ardou Turanem a trenérem Terimem, o výhrůžkách rodině tureckého kouče, o jeho nespokojenosti, že si ho v jedné turecké televizi dovolil kritizovat jakýsi profesor historie a mnohém dalším. Dát na všechny tyhle informace, prohrávali by Turci 0:3 už v tunelu před šatnami.

Nestalo se. Naopak ukázalo se, že český nároďák v současnosti prostě nemá kvalitu dobrého evropského mužstva. To, že někdo hraje na špici české ligy, vůbec nic neznamená, kontinentální konkurence je na míle vzdálená. Pavel Vrba neměl moc z čeho vybírat. I když, já bych asi nenechal sedět Gebre Sellasieho a při pohledu na to, jaký průvan dělal v české obraně osmnáctiletý Emre Mor, se nemohu zbavit dojmu, že do Francie měl být nominován Václav Černý.

V Ajaxu se naučil hodně, je zvyklý na úplně jiný fotbal, než většina současných reprezentantů. Jeho opomenutí byla chyba, to mi nikdo nevymluví. Většina trenérů zúčastněných mužstev se nebála přivézt na turnaj teenagery, i když toho zatím třeba moc nenahráli. Jen u nás se zase čeká, až mladí nasbírají zkušenosti. To je zcestná filozofie. Buď na to kluk má, nebo ne. Mor odehrál třináct zápasů v dánské lize a nominace i základní sestava ho neminuly. Bylo jasně vidět, že Terim udělal dobře.

Stejně tak se asi dalo zvažovat, aby hrál Kadlec místo Hubníka, protože v Turecku dlouho působil, hráče soupeře dobře zná. Ale po zápase se to dobře radí, vždyť to všichni známe.

Pro českého fanouška nastala doba temna, doufejme, že nebude dlouhá.