Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Průzkum: Většina Švédů chce zůstat v EU, Brexit to neovlinil a euro pořád nechtějí

Ve Švédsku se po britském referendu uskutečnil rychlý průzkum veřejného mínění, který ukázal, že 52 procent obyvatel by se v případném referendu rozhodlo pro setrvání v Evropské unii. Ovšem 56 procent lidí v průzkumu současně vzkázalo do Bruselu, že EU jde špatnou cestou a potřebuje reformovat. A euro Švédové pořád nechtějí.

Průzkum, který připravila agentura Sifo pro švédskou veřejnoprávní televizi SVT, ukázal, že spíše se umenšil počet těch, kteří rozhodně chtějí EU opustit – těch je teď jen 31 procent. Ostatní zůstávají nerozhodnutí. Navíc se ukázalo, že samotný odchod Velké Británie se Skandinávci vůbec nehnul. V referendu o vstupu do EU totiž v listopadu 1994 řeklo ano přesně 52,3 procenta lidí. Tedy naprosto stejný počet jako dnes.

Jenže pochvaly se EZU nedočkala. Kolem 52 procent respondentů totiž odpovědělo, že Unie nejde po správné cestě a měla by se změnit. Pouhých 14 procent Švédů se domnívá, že postupuje správně.

Pokud by se jednalo o samotné referendum o vystoupení z Evropské unie, tak jeho uspořádání by si v současnosti přálo jen 30 procent lidí.

Průzkum se uskutečnil koncem minulého týdne, mezi 24. až 26. červnem.

V podobném průzkumu pro noviny Dagens Nyheter se vyslovilo pro členství v EU až 66 procent dotázaných.

O členství v EU rozhodli Švédové v lidovém hlasování 13. listopadu 1994. Tehdy bylo pro 52,3 procenta hlasujících. Účast byla ale obrovská, k urnám se dostavilo přes 83 procent voličů.

Naopak referendum o přijetí eura v září 2003 skončilo rozhodným odmítnutím – 56 procent hlasujících bylo proti. V tom se situace nijak nezměnila, odpor pořád trvá.