Andrej Babiš si v politice připadá "jako v blázinci", ačkoliv jeho hnutí před volbami v roce 2013 slibovalo, že bude líp...

Andrej Babiš si v politice připadá "jako v blázinci", ačkoliv jeho hnutí před volbami v roce 2013 slibovalo, že bude líp... Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman vyzval aktéry války o policii ke zklidnění.
Podle Babiše byl Robert Šlachta pro ČSSD neposlušným policistou.
Ministr vnitra Milan Chovanec (na snímku s policejním prezidentem Tomášem Tuhým) způsobil svým podpisem pod policejní reformu Andreji Babišovi šok.
Kdo z nich nakonec bude mít navrch?
4
Fotogalerie

Já jsem špatný politik aneb Nejlepší perly Andreje Babiše

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš nedávno prohlásil, že pobyt v politice je pro něj dnem kariéry a až prý nebude v politice, bude o mnoho šťastnější. Možná budou šťastnější i někteří jeho političtí souputníci a pochopitelně většina oponentů. Ochuzena však bude truhlice výroků, do níž v posledních dnech Andrej Babiš přispěl vskutku měrou vrchovatou. Malá potíž však je v tom, že některá jeho prohlášení měla jepičí život, zatímco u dalších člověk poněkud tápe, co jimi chtěl autor říci.

K záměru ministra vnitra Milana Chovance podepsat reformu policie
„Pokud to udělá, tak určitě budeme požadovat, aby odstoupil.“ (12. 6.)
„Odcházet z vlády by bylo špatně, protože ta vláda je úspěšná a vlastně kolegové ve vládě, hlavně pan Chovanec, to vlastně kazí tu reputaci.“ (12. 6.)
„Ale nikdo nepotřebuje žádnou reorganizaci. Proč potřebujete reorganizaci? To je jenom zástěrka, že někdo říká, že Šlachtův útvar má vyšetřovat kybernetiku a terorismus.“ (12. 6.)
Komentář Reflexu: O tom, kdo nejvíce kazí vládě reputaci, zatím žádné průzkumy nejsou. Naopak velice dobře je zmapována docházka do sněmovny nebo účast při interpelacích. A zde to vládě kazí někdo jiný. Možná že by se Šlachtův útvar mohl zabývat i tímto problémem.

Před podpisem a po podpisu reformy policie 15. června
„My musíme zvážit, jestli tu koaliční smlouvu nevypovíme. Neměl by to podepisovat vůbec.“ (15. 6., dopoledne)
„Jsem v šoku. V šoku z toho, jakým způsobem pan ministr Chovanec porušil koaliční smlouvu.“ (15. 6., vpodvečer)
„My jako hnutí pravděpodobně přikročíme k tomu, že tu koaliční dohodu vypovíme. A samozřejmě musí o tom rozhodnout naše předsednictvo.“ (15. 6., vpodvečer)
„Vypovězení koaliční smlouvy, pokud by k tomu došlo a pokud by tak předsednictvo hnutí rozhodlo, neznamená, že odcházíme z vlády.“(15. 6., vpodvečer)
„Pan Šlachta byl neposlušný policista a střet zájmů má ČSSD, protože ten útvar vyšetřuje například Škodu Transportation, co je blízká firma panu Chovancovi.“ (18. 6.)
„On to porušil a brutálně, no, tak samozřejmě si připadám jak v blázninci, protože to je jako neuvěřitelné. (19.6.)“
Komentář Reflexu: Česká politika je poměrně často podobná tragikomickému divadlu, ale blázinec to ještě není. Pokud by však Andrej Babiš vypověděl koaliční smlouvu, v šoku by byl asi jen on sám. Většina Čechů by zůstala v klidu, protože ani netuší, co je v koaliční smlouvě napsáno.

Ještě 15. června večer se sešlo předsednictvo ANO a analyzovalo situaci
„Já si myslím, že takové plané gesta (požadavek na rezignaci ministra vnitra Milana Chovance – pozn. redakce) určitě nechceme.“ (16. 6.)
„My jsme se dozvěděli, že vlastně to byla past. ČSSD a pan Chovanec nás chtěli vyprovokovat, abysme odešli z vlády, aby mohli vládnout menšinově za podpory pana Kalouska. To pan Kalousek i potvrdil. My se musíme zeptat pana, ČSSD, jak to vlastně čte. Budoucnost koalice budeme řešit samozřejmě po návratu pana Sobotky, protože my neděláme žádné podrazy.“ (16. 6.)
„My samozřejmě se nechceme chovat tím způsobem, že uděláme sarajevský atentát a koaliční smlouvu okamžitě vypovíme, i když někteří naši kolegové po tom volají.“ (19. 6.)
Komentář Reflexu: Na Sarajevský atentát je stále ještě času dost, jeho výročí bude až 28. června. Důležité je prozření, že se ANO nenechá vyprovokovat k planým gestům. Ještě, že má ANO svého Martina Komárka, který při analýze postpodpisové situace mohl zužitkovat své letité komentátorské "know-how" z novin.

O koaliční smlouvě
Mně včera teda zkoušeli, že, že jestli koaliční smlouva je víc než zákon. No, samozřejmě, že není, ale proč ji teda máme?“ (16. 6.)
„My, znovu opakuju, nechceme měnit obsah koaliční smlouvy“ (19. 6.)
„Současnou koaliční dohodu jsme uzavřeli špatně, byli jsme naivní, dnes bychom se snažili vyjednat lepší dohodu, abychom nebyli ve vládě válcováni ta.“ (20. 6.)
„Někdo má pocit, že jsme otočili, ale my samozřejmě tu koaliční smlouvu můžeme vypovědět kdykoliv. A my potřebujeme vědět, jak to vlastně ČSSD myslí.“ (20. 6.)
Komentář Reflexu: Změna je život. Změnit lze cokoliv, jen je koaliční smlouvu. Na to musí v české kotlině kývnout více náčelníků a to se stane asi jednou za…

Host v pořadu Otázky Václava Moravce 19. června
„Pan Fiala mluví stejně jako pan Chovanec, napokon mají stejného blízkého poradce, pana Růžičku, z tý agentury.“
„No o
Babišovizase, o Babišovi. To je vždycky téma pana Moravce.“
„Tak proto sem nerad chodím, pane Chovanče.“
„Teda pane Moravče jako. No. Tak musíte mě nechat i mluvit, když teda mě sem zvete.“
„Ale tak jste říkal, že jsem špatný politik. Já se k tomu hlásím. Jsem špatný politik.“
„Mě zase zneklidňuje, že Čapí hnízdo vyšetřují Rittigovi policajti.“
„My jsme, my jsme samozřejmě jako podnikatelé tady museli bohužel s nimi nějak žít jako. My jsme samozřejmě se báli, protože tady vás zavřou na objednávku pomalu.“
Komentář Reflexu: Pro voliče ANO to je strašné zjištění, že hodil hlas špatnému politikovi. Možná by se mohl Babiš stát dalším klientem poradce Růžičky (Miloš Růžička, majitel agentury Bison and Rose, pozn. autora), aby dosahoval alespoň úrovně Chovance a Fialy.

O vztazích s kolegy ve vládě a své pozice v ní
„Nejsem vicepremiér, jsem ministr financí, to je na papíře. (16. 6.)
„Já jsem ho nikdy nedělal, jenom jednou, když pan premiér nechtěl dělat tiskovku o OKD, tak jsem byl vicepremiér, jinak jsem nedostal šanci.“ (16. 6.)

„Pan Chovanec, který je nazýván ČSSD jako zrádce zrádců, se stal kmotrem kmotrů, protože vyhověl podsvětí a byla tam objednávka popravit Šlachtu 3 roky.“  (19. 6.)
„Ve vládě jsou lidi, kteří se se mnou baví normálně. Například pan Herman, paní Valachová, pan Zaorálek, zajdeme spolu občas na oběd. I s Mládkem dokonce. Ale on pak dostane nějaký stranický úkol. Takže kritizuji jeho, Němečka, samozřejmě Chovance a Dienstbiera, který nám dělá naschvály. Tyto čtyři kritizuji. Ale chovám se slušně.“ (21.6.)
Komentář Reflexu: Když Andrej Babiš dělal za dobu svého vládního angažmá vicepremiéra jen jednou, neměl by vrátit část peněz, o kterou je jeho plat vyšší než u ministrů? Daňový poplatník by určitě zatleskal.

O své politické budoucnosti
„A hlavně, když já nebudu v politice, tak budu o mnoho šťastnější, kdežto pro pana Sobotku je to vrchol kariéry a pro mě je to asi dno kariéry, že jsem ministr financí v takový koaliční vládě. Ale zase se snažím.“ (16. 6.)
„Já nebudu v opozici. To je vyloučeno. Naprosto vyloučeno. Nebudu sedět ve žvanírně, kde si lidé jako Kalousek hrají na demokracii.“ (21. 6.)
„Když bych prohrál, bylo by mi 63, proč bych měl čtyři roky sedět v opozici v parlamentní lavici? To přece po mně nikdo nemůže chtít.“ (21.6.)
Komentář Reflexu: To je docela rébus. Být členem vlády je pro Babiše dnem kariéry. Do opozice nechce, ale volební preference moc šancí na jednobarevnou vládu ANO nedávají. Takže buď bude chůze po dně pokračovat, nebo česká politika bude do budoucna Andreje Babiše postrádat. A nebo to bude ještě jinak?

K setkání s ministrem vnitra Milanem Chovancem u prezidenta Miloše Zemana
„Pan prezident samozřejmě nám vytknul ty mediální přestřelky, že se máme teda zklidnit a že máme argumentovat, to si myslím, že i děláme.“ (22.6.)
Komentář Reflexu: Pan prezident má naprostou pravdu, klid léčí.

Dotaz na moderátora DVTV Martina Veselovského, zda je vlastníkem DVTV
„To máte s Bakalou jako dohromady?“
„Já nevím, jako já jsem, nemám složku na vás, tak jsem to nesledoval.“
Komentář Reflexu: Jít do DVTV bez příslušné složky, to už je opravdu školácká chyba.

U holičky po semináři ve vietnamské tržnici Sapa
Máte tu mašinku? Ukažte. No, takovou. Ostříháte mě rychle? Takhle, vidíte, takhle jak to má on. Rychle to musíte udělat. No, kolik? Sedm minut. A na sucho. Já jsem se ráno sprchoval. Hlavně ty šediny, abych byl mladší. Abych tam vypadal líp, no. Zestárnul jsem v politice o dvacet let, co se dá dělat. (12. 6.)
Komentář Reflexu: Škoda, že reportáž pomlčela o tom, kolik takové ostříhání za sedm stojí. Možná pak začnou rodiče své děti houfně tlačit do profese kadeřníka.