Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Česko daňovým rájem? Výnosy z firemních daní jsou u nás čtvrté největší v EU

Kypr, Malta, Lucembursko, Česko. To jsou země Evropské unie, kde se podle Eurostatu odvádějí největší firemní daně vzhledem k velikosti ekonomiky. Zatímco u menších zemí jsou příčinami daňové systémy a právní podmínky, v případě Česka za těmito čísly stojí zejména vysoký objem zahraničních investic, které do země přišly v letech 2000 až 2008.

V roce 2014 podle evropských statistik české ministerstvo financí vybralo na daních od firem 143 miliard korun, tedy 3,4 procenta HDP, což zemi řadí na čtvrté místo v Evropské unii. Ještě v roce 2000 tento podíl činil 3,2 procenta. Před šestnácti lety přitom sazba daně činila 31 procent, dnes je to jen 19 procent.

Malé země s příznivě nastavenými daňovými systémy vychází ze statistik nejlépe, Kypr předloni od firem na daních získal peníze v objemu 6,4 procenta HDP. Obecně výnosy z daní ve vztahu k velikosti ekonomiky spíše klesají. Například v sousedním Polsku s menším podílem zahraničního kapitálu výnosy klesly od roku 2000 z 2,4 na 1,7 procenta. Hned za Českem je pak Slovensko, které je také silně závislé na zahraničních automobilkách. Předloni získalo od firem na daních 3,2 procenta HDP.

Celý text si přečtěte na webu E15.cz >>>