Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: Milan Chovanec

Chovanec odpověděl ve videu Jančurovi: Nechceme žlutou policii

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) si velmi váží toho, že mu podnikatel Radim Jančura poskytl před volbami zdarma plochu na svých autobusech. Řekl to na videu, které dnes zveřejnil na twitteru v reakci na Jančurovu kampaň, v níž podnikatel desítky svých autobusů nechal polepit velkou fotografií Chovance a zveřejnil na nich i telefonní číslo Chovance a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) s výzvou, aby jim lidé slušně napsali, co si myslí o reorganizaci policie.

"Vážený a milý pane Jančuro. Když jste před téměř třemi lety poskytl zdarma reklamní plochy na svých žlutých autobusech dalšímu miliardáři, panu Andreji Babišovi, netušil jsem, že se stejné cti letos dostane i mně," uvedl Chovanec. "Děkuji. Lidi mám rád a jejich názory si velmi rád přečtu," podotkl ke zveřejnění svého telefonního čísla.

"Já mám právo zveřejňovat svůj názor na něj, on (Chovanec) má právo zveřejňovat svůj názor," reagoval dnes Jančura.

V další části videa ministr vnitra mluvil o společných rysech Jančurova a Babišova podnikání a chování. "Když si vzpomenu na ty sprosťárny na koaličních radách nebo Bezpečnostní radě státu anebo na esemesky, které jste mi před několika dny posílal, tak je to jasné. Ze mě prostě miliardář nikdy nebude," uvedl Chovanec. Dodal, že z něj bude snad jen "slušný politik z Plzně".

Po zhlédnutí videa Jančura doplnil, že pochybuje právě o tom, že Chovanec je "slušným a chudým" politikem. Připomněl, že Chovanec absolvoval práva v Plzni. Rychlost studia v minulosti vyvolala pochybnosti o jeho regulérnosti. Chovanec se rozhodl, že bakalářský titul z Plzně nebude používat.

"Odkud já ten příběh znám. No asi z koalice," řekl Chovanec k tomu, že Jančura podle něj před lety říkal, že chce podnikat bez dotací, a dnes si o něm čte, že se o dotace uchází, a dokonce na nich vydělává. S poukazem na Jančurovy žluté autobusy a vlaky a lány žluté řepky, která roste i pro Babišovy dotace, odmítl návrat "žluté policie". Stál přitom vedle policejního auta předlistopadové Veřejné bezpečnosti. "My nechceme žlutý svět, my chceme svět barevný," dodal. Video uzavřela fotografie, na níž si Jančura potřásá rukou se šéfem slovenské krajně pravicové strany Marianem Kotlebou.

Na zadní části některých Jančurových autobusů je vedle Chovancovy fotografie nápis Langer II., který odkazuje k dřívějšímu ministru vnitra za ODS Ivanu Langerovi, u něhož se hovořilo o propojení s organizovaným zločinem, a heslo "ČSSD ve stopách ODS". Jančura uvedl, že kampaň má podpořit šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachtu, který s reorganizací nesouhlasí a na protest proti ní rezignoval. Podle Jančury v kampani nejde o podporu jakékoli politické strany.

Reforma policie, jejíž součástí je převedení ÚOOZ a protikorupčního útvaru pod jedno vedení, vyvolala roztržku ve vládní koalici. Vicepremiér Babiš varoval před tím, že ANO zřejmě vypoví koaliční smlouvu, pokud Chovanec změny podepíše. Po Chovancově podpisu policejní reorganizace ANO začalo prosazovat jednání o zpřesnění koaliční dohody a chce s ním počkat na návrat premiéra ze zahraničí.