Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš.

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš. Zdroj: Vláda ČR

Sobotka a Babiš: Hlasování o důvěře vládě nebude nutné

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) se shodli, že nebude nutné s případně upřesněnou koaliční smlouvou předstupovat před Sněmovnu se žádostí o důvěru vládě. Řekli to dnes v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Zpřesnění dohody chce Babiš a ANO poté, co ji podle nich ministr vnitra Milan Chovanec porušil tím, že podepsal plánovanou reformu policie.

Pro nové hlasování o důvěře vlády se zpřesněnou koaliční smlouvou by byl předseda ODS Petr Fiala, šéf KSČM Vojtěch Filip v ČT naopak řekl, že by hlasování potřeba nebylo.

Sobotka si myslí, že předstupovat před Sněmovnu není nutné, protože neočekává zásadní změny v koaliční smlouvě. Nepředpokládá, že by se měnilo rozdělení resortů mezi koaličními stranami. Premiér zopakoval, že je pro stanovení priorit vlády do konce volebního období. "Určitě ne," řekl na otázku, zda je nutné nové hlasování o důvěře, Babiš.

ČSSD a ANO se dostaly do sporu kvůli policejní reformě, jejíž součástí je převedení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a protikorupčního útvaru pod jedno vedení. ANO tvrdí, že změny jsou nepřipravené a vedené snahou odstranit šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, který minulý týden rezignoval. Chovanec a Sobotka reformu podporují, lidovci opakovaně mluví o potřebě zachovat stabilní vládu a zajistit, aby reorganizace policie neovlivnila aktuálně vyšetřované případy.