Silné bouřky zaplavily ulice Hamburgu

Silné bouřky zaplavily ulice Hamburgu Zdroj: ČTK

Německo zasáhly silné bouřky, udeřilo i tornádo. Přívalové deště hrozí i v Česku

Německo se dál potýká s nepříznivým počasím. Na severu země vyvolaly bouřky s přívalovými dešti ve středu večer bleskové záplavy, voda zaplavila silnice i domy. Ve středním Německu tornádo poškodilo desítky domů, podle agentury DPA ale nikdo nebyl zraněn. Meteorologové zároveň vydali varování před intenzivními bouřkami, i pro velkou část republiky.

Přívalové deště zasáhly především Meklenbursko-Přední Pomořansko, kde na některých místech spadlo za hodinu až 35 litrů srážek na metr čtvereční. Ve Schwerinu byli až do noci na dnešek v pohotovosti všichni hasiči, kteří museli očerpávat vodu ze sklepů a z přízemí domů. Zaplavené silnice zkomplikovaly místní i regionální dopravu.

Přes durynské město Ellrich se ve středu odpoledne přehnalo tornádo, které strhalo střechy z 50 domů. Škody způsobené větrnou smrští policie zatím nevyčíslila.

Meteorologové varují, že Německo musí s bouřemi i s tornády počítat až do pátku. V místech, kde bude pršet, hrozí záplavy, protože půda je nasycená a nevsakuje další vodu. Nejsilnější deště by měly přijít na západě a jihu Německa.

Jih a západ Německa už na přelomu května a června postihly záplavy, při kterých zahynulo jedenáct lidí. V tomto týdnu udeřilo tornádo v Bádensku-Württembersku, úterní bouře zase na víc než hodinu omezily provoz na největším německém letišti ve Frankfurtu nad Mohanem.

Meteorologové očekávají, že během dnešního odpoledne se i na uzemí Česka vytvoří bouřky, které budou ojediněle i velmi silné. Nárazy větru v bouřkách mohou dosáhnout hodnoty až 90 kilometrů za hodinu. Lokálně se může vyskytnout i krupobití a přívalový déšť s úhrny kolem 30 milimetrů.

V průběhu noci ze čtvrtka na pátek budou bouřky slábnout, v pátek ráno a dopoledne začne ale citelně foukat, hlavně na severovýchodě území. Vítr tam dosáhne rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, na hřebenech hor až 110 kilometrů za hodinu.