Češi loni nasbírali přes 10 tisíc tun borůvek za více než 1,2 miliardy korun.

Češi loni nasbírali přes 10 tisíc tun borůvek za více než 1,2 miliardy korun. Zdroj: Pixabay.com

Češi loni nasbírali lesní plody za 6 miliard, letošní sezona má již první otravu houbami

Češi v loňském roce opět potvrdili, že patří v rámci Evropy mezi pilné sběrače lesních plodů. Z lesů a pasek si odnesli celkem 40,2 tisíc tun plodů v hodnotě 5,89 miliardy korun. Oproti předloňskému roku se jednalo o mírný nárůst, v roce 2014 totiž nasbírali 38,3 tisíc tun v hodnotě 5,85 miliardy korun. Vyplývá to ze statistik, které webu Reflex.cz poskytl Luděk Šišák z České zemědělské univerzity v Praze, který se svým týmem tyto statistiky zpracovává již od roku 1994.

Množství sesbíraných plodů i peněžní vyjádření jejich hodnoty za loňský rok převýšilo historický průměr. Potvrzuje se tak, že sběr lesních plodů je českou specialitou. Konkurovat v něm mohou Čechům kromě Slováků ještě Poláci, Ukrajinci či Rusové. V západní Evropě se naopak tato činnost velké oblibě netěší.

Nejvíce v loňském roce Češi sbírali houby. Domů si jich přinesli 21,4 tisíce tun v hodnotě 3,52 miliardy korun. Populární byly i borůvky, kterých Češi nasbírali 10,1 tisíce tun za 1,23 miliardy korun. Třetí nejpopulárnější plodinou byly maliny, kterých lidé natrhali 3,1 tisíce tun za 419 milionů korun. Zbytek tvořily ostružiny, brusinky a bezinky.

V intenzitě sběru uvedených lesních plodin na jednotku plochy lesa však existují značné rozdíly mezi kraji, což je způsobeno intenzitou sběru domácnostmi, ale i počtem obyvatel připadajících na jednotku výměry lesní půdy přístupné veřejnosti. „Výrazně nadprůměrné množství lesních plodin na jednotku plochy je sbíráno na území Středočeského kraje, což je dáno vlivem blízkosti Prahy,“ vypočítává Luděk Šišák.

První otrava houbami

Teplé počasí střídající se s obdobím dešťů je pro růst hub ideální a letošní sezona tak již je v plném proudu. A poprvé již museli zasahovat i lékaři. Středočeští záchranáři vyjížděli v noci na dnešek k letošní první otravě houbami. Manželé z Kolínska při sběru hub ochutnali hřib satan. Žena skončila na jednotce intenzivní péče nymburské nemocnice, muž byl pouze ošetřen na místě a ponechán v domácí péči.

Každým rokem si otravu houbami přivodí až 250 lidí, v krajních případech dochází i k úmrtí. Je to dáno tím, že lidé seberou houby, které bezpečně nerozeznají od jedovatých hub. Stejně nebezpečná může být i záměna jedovatých plodů vraního oka čtyřlistého za populární borůvky.