Protiteroristická jednotka irácké armády vstoupila do Fallúdže.

Protiteroristická jednotka irácké armády vstoupila do Fallúdže. Zdroj: ČTK/AP/Khalid Mohammed

Vojsko vstoupilo do Fallúdže, Islámský stát terorizuje její obyvatele

Irácké jednotky dnes ráno vstoupily do Fallúdže, kterou chtějí získat z rukou islamistů. Město dobývají ze tří různých směrů, uvedla agentura AFP s odvoláním na mluvčího speciálních protiteroristických jednotek Sabáha Numáního.

Fallúdža leží 50 kilometrů západně od Bagdádu. Byla prvním městem, které v lednu 2014 obsadilo hnutí Islámský stát (IS). První fáze ofenzivy začala minulý týden v pondělí. Jeden z šíitských vojenských velitelů již v pátek řekl, že závěrečná bitva o město začne během několika dní.

OSN i mnohé organizace na ochranu lidských práv vyjádřily obavy zhruba o 50.000 civilistů, kteří se ve Fallúdži nacházejí a radikálové jim pod pohrůžkou smrti brání město opustit. Ti, kterým se podařilo uprchnout, hovořili o případech, kdy lidé ve městě umírají hlady, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

"Jídlo je velmi nedostatkové zboží. Slyšeli jsme, že lidé jedí prošlou rýži a sušené datle, nic víc," uvedla mluvčí UNHCR Melissa Flemingová.

V Bagdádu zatím při třech bombových útocích zahynulo více než 20 lidí a dalších 50 jich utrpělo zranění. K útokům se zatím nikdo nepřihlásil, podobné atentáty ale měli v minulosti na svědomí radikálové z hnutí Islámský stát.

Nejkrvavějším byl útok v bagdádské šíitské čtvrti Šaab, kde zemřelo 12 osob a dalších 20 jich bylo zraněno. Výbušnina byla umístěna v automobilu stejně jako při dalším útoku na bagdádském, převážně sunnitském předměstí Tarmíja. Bomba tam usmrtila sedm lidí. Ke třetímu útoku došlo v šíitské čtvrti Sadr City.

Sebevražedný atentátník zaútočil i v neděli severovýchodně od irácké metropole a zabil sedm lidí. Jak dnes informovala agentura AFP, k tomuto útoku se přihlásil IS.

Útok provedl atentátník v kavárně, kde se scházela místní mládež, a to navzdory tomu, že před jeho záměrem varovala matka místní úřady. Jeho fotka byla rozdána policistům na všech kontrolních stanovištích v Mukdadíji v provincii Dijála.

Bojovníci IS od roku 2014 obsadili asi třetinu iráckého území, hlavně na severu země. V bojích bylo zabito na 18.800 civilistů, zhruba dvojnásobný počet lidí byl zraněn. Na útěku je 3,3 milionu osob.