Bojovníci islámského státu - ilustrační foto

Bojovníci islámského státu - ilustrační foto Zdroj: ČTK

Islámský stát bojuje jako partyzáni ve Vietnamu – buduje rozsáhlá podzemní města

Světová veřejnost se často diví, jak je možné, že nejmodernější americká letadla a stroje jejich spojenců nejsou schopny rychle zničit pozice a bojovníky Islámského státu. Jak hlásí irácká armáda ze severu Iráku, jedním z důvodu může být to, že džihádisté na některých místech budují podzemní města po vzoru komunistických partyzánů ve Vietnamu, kteří takto úspěšně čelili armádě USA.

Irácká armáda například oznámila, že skoro měsíc bojovala s vojáky Islámského státu o malou vesnici Khurbadan a její okolí, která se nachází kolem 60 kilometrů od severoirského Mosulu. Až teď se ukázalo, proč byly boje tak urputné. Popsal je zpravodaj webu middleeasteye.net.

Vesnice byla obklopena kilometry minových polí a dalších nastražených výbušných systémů. Na několika místech jsou také vyhloubeny tunely, které islamisté napěchovali výbušninami, proto jsou pořád nebezpečné.

Některé tunely jsou až devět metrů pod zemí a propojují různé zásobovací místnosti, muniční sklady, modlitebny, místa pro spánek či ošetřovny. Prostě malá podzemní městečka. V daleko větší míře volili podobný způsob boje kdysi komunističtí partyzáni na jihu Vietnamu, proslavená je zejména soustava důmyslných tunelů u Cu Chi nedaleko Ho Či Minova Města (předtím Saigon).

„Mají tam všechno, aby mohli přežít několik týdnů a přitom byli schováni jako krysy. Je pak těžké je porazit,“ řekl jeden z velitelů irácké armády Firas al-Naser.

Podle Nasera bylo k vyhloubení tunelů použito také zajaté místní obyvatelstvo. „Mnoho civilistů při této těžké práci zemřelo,“ tvrdí velitel. Kolem 70 podobných tunelů bylo objeveno také u města Sindžár, které na severu Iráku loni obsadily kurdské jednotky.

 

 

 

Boje na severu Iráku podle vojáků věrných vládě v Bagdádu ukazují, že již několik měsíců avizovaná rozhodující bitva o město Mosul (to je nevyhlášené sídlo Islámského státu v Iráku) může být velmi složitá a bude stát hodně životů. Podle odhadů je ve městě kolem 10 tisíc džihádistů a ti jsou podle všeho rozhodnuti bojovat do posledního muže. Protože město je pořád plné civilistů, masivní letecké útoky zatím nepřicházejí v úvahu. Spojenci, irácká armáda i Kurdové musí také počítat s tím, že část místních klanů stojí na straně Islámského státu.