Operátoři raket Minuteman.

Operátoři raket Minuteman. Zdroj: Pentagon

Jaderný armagedon závisí na disketách ze 70. let. USA modernizaci počítačů teprve chystají

Americké jaderné síly stále používají zastaralé diskety a počítačové systémy ze 70. let. Jejich údržba přitom americké daňové poplatníky vyjde každoročně na zhruba 61 miliard dolarů (1,5 bilionu Kč). Vyplývá to ze zprávy americké vládní agentury.

Systémy amerického ministerstva obrany, které jsou zodpovědné za koordinaci mezikontinentálních balistických střel, jaderných bombardérů i podpůrných tankovacích letounů, běží podle zprávy na počítači, který americká společnost IBM představila v roce 1976.

"Ten systém stále používáme, protože pořád funguje," uvedla mluvčí Pentagonu Valerie Hendersonová. Zároveň ale poznamenala, že diskety budou do konce roku 2017 nahrazeny bezpečnými digitálními zařízeními.

Celý systém, jehož údržba prý stojí třikrát tolik, co by stála investice do moderních informačních technologií, by pak mělo ministerstvo obrany podle zprávy zmodernizovat do konce roku 2020.

Mimochodem, v dejvické Fakultě elektrotechnické, přesněji v jedné její suterénní místnosti a pak také ve třetím patře, se můžete do 17. června pokochat výstavou starých počítačů, zejména těch československých, amerických a ruských ze 70. a 80. let minulého století. V Reflexu se o naší cestě do minulosti dočtete snad už za týden. Pomazlili jsme se s disketovou mechanikou počítače vyvinutého JZD AK Slušovice, vážící 25 kilogramů, a po čtvrt století opět s láskou stiskli gumové klávesy ZX Spectra... My ten Pentagon vlastně chápeme, ony ty pětačtvrtkové diskety mají něco do sebe...