Ájatolláh Chameneí pořád brojí proti Izraeli.

Ájatolláh Chameneí pořád brojí proti Izraeli. Zdroj: Úřad nejvyššího vůdce

Izrael zničíme za méně než osm minut, budeme-li chtít, vyhrožují íránské Revoluční gardy

Írán, proti kterému Západ zrušil sankce, se nijak nemění. Zasahuje v Sýrii, Iráku, podporuje po celém světě ší’itské extremisty a nadále vyhrožuje Izraeli, že ho zničí. Jeden z čelných představitelů íránských Revolučních gard dokonce pohrozil, že Írán má schopnost zničit balistickými raketami Izrael „za méně než osm minut“.

Slova Ahmáda Karimpúra citovala íránská média. Navíc nejmocnější muž země, ájatolláh Alí Chameneí, v pondělí oznámil, že Írán bude dál budovat svůj arzenál balistických střel, i když například USA vznesly požadavek na jeho ukončení. Izrael u toho upozorňuje, že nevěří Teheránu, že dál tajně nerozvíjí i svůj vojenský jaderný program, jehož zastavení je podmínkou pro zrušení dlouholetých sankcí.

„Pokud dá nejvyšší vůdce příkazy, našimi schopnostmi a výzbrojí vymažeme sionistický režim za méně než osm minut,“ tvrdí Karimpúr.

„Džihád pořád trvá. Spojené státy jsou pořád Velký Satan a zdroj všeho nepřátelství na Blízkém a Středním východě,“ dodal Chameneí.

Jinak to ovšem vidí prezident Hasan Rúhání a moderně smýšlející osobnosti z druhé strany politického spektra. A jejich vliv aktuálně posiluje, v únorových volbách bojovné ultrakonzervativce porazili. Pomohla jim patrně i dohoda o zrušení jaderného programu a hospodářských sankcí, ekonomika se díky tomu začala rychle zvedat. V předtuše nových velkých obchodů tak jezdí do Íránu jedna západní delegace za druhou, včetně politiků a obchodníků z České republiky.