Prezident Rúhání

Prezident Rúhání Zdroj: Prezidentský úřad Íránu

Íránské volby skončily úspěchem pro reformní křídlo

íránského prezidenta Hasana Rúhání z tábora reformistů a umírněných míří k výraznému úspěchu v pátečních volbách nového parlamentu i vlivného Shromáždění znalců. Podle zatím stále ještě předběžných výsledků zabodovali především v Teheránu, kde získali všech 30 křesel vyhrazených zástupcům metropole. Především díky tomuto průlomu je jisté, že Rúháního tábor bude mít v příštích čtyřech letech v parlamentu k dispozici nejméně dvojnásobek zástupců než v tom minulém, v němž výrazně dominovali konzervativci.

Ze 137 mandátů, u nichž byly výsledky hlasování už zveřejněny, získávají reformisté 54 křesel, k tomu se přidává dalších 11 mandátů nezávislých kandidátů, kteří jsou reformistům blízcí. Ve 290členném parlamentu tak mají reformisté a umírnění už nyní zajištěno celkem nejméně 65 poslanců.

Konečné oficiální výsledky parlamentních voleb se podle agentury AFP očekávají v pondělí nebo úterý.

Dalším velkým úspěchem je pro Rúháního jeho zvolení do Shromáždění znalců. Toto vlivné grémium, které má 88 členů, volí a může také odvolat duchovního vůdce země. Teherán vysílá do Shromáždění znalců 16 lidí, nejvíce hlasů přitom získali dva reformisté: spolu s Rúháním i jeho blízký spojenec, bývalý íránský prezident ajatolláh Alí Akbar Hášemí Rafsandžání.

Ten je přední osobností íránského proreformního tábora. Po volbách Rafsandžání na svém účtu na twitteru napsal, že se nikdo nemůže vzpírat vůli lidu a každý, koho lid nebude chtít, by měl odstoupit.

Do shromáždění se dostali i dva ze tří hlavních kandidátů konzervativců - předseda ústavní Rady dohlížitelů ajatolláh Ahmad Džannatí a dosavadní předseda Shromáždění znalců ajatolláh Mohammed Jazdí, umístili se však až na jedenáctém, respektive patnáctém místě.

 

Konečné výsledky volby do Shromáždění znalců by měly být oznámeny ještě dnes.

Výrazný úspěch tábora Rúháního stoupenců je o to pozoruhodnější, že většina významných osobností z řad reformistů byla během registrace k volbám vyloučena ústavní Radou dohlížitelů, jejíž členové mají právo veta k jednotlivým uchazečům.

"Ty výsledky vysoce předčí naše očekávání," řekl agentuře AFP respektovaný člen tábora reformistů Alí Šakuri-Rad. Zároveň ale ujistil, že jeho tábor "projeví zdrženlivost při projevech svého uspokojení"