Zbraně

Zbraně Zdroj: Profimedia.cz

V Íránu popravili úplně všechny muže v jedné vesnici za pašování drog

Pravděpodobně jeden z vůbec nejtvrdších trestů v historii při potírání drog vykonaly íránské úřady počátkem tohoto týdne – nechaly v jedné vesnici na jihu země popravit úplně všechny místní muže. Okamžitě ovšem vznikl závažný problém, kdo teď bude živit vdovy a děti po potrestaných pašerácích.

„V provincii Sístán a Balúčistán máme skutečně vesnici, kde byl vykonán trest za drogové trestné činy nad všemi muži. Problémem je, že jejich děti jsou teď také potenciálními pašeráky drog, protože neexistuje vůbec žádná podpora pro rodiny, které přišly o své muže,“ řekla agentuře Mehr Shahindokht Molaverdi, íránská viceprezidentka zodpovědná za záležitosti žen a rodiny.

K popravám mělo dojít počátkem tohoto týdne, ale jméno vesnice nebylo upřesněno. Provincie Sístán a Balúčistán leží u hranic s Pákistánem a Afghánistánem.

V souvislosti s popravami obchodníků s drogami je velmi ojedinělé, že je komentuje nějaký vysoký státní íránský představitel, jako se to stalo v tomto případě.

Írán loni popravil kolem 1000 osob a ve světě je na druhém místě za Čínou pokud jde o počet vykonaných trestů smrti. V Íránu je většina popravených spojována právě s narkomafií.

V samotném Íránu je více než 2 miliony lidí závislých na drogách a přes tuto zemi se pašují drogy především z Afghánistánu, který patří mezi největší producenty na světě.

Pokud ale podle Molaverdi stát nepomůže vdovám a dětem po popravených, tak situace se v místech největšího pašování drog nezlepší, protože lidé se k němu budou dál uchylovat kvůli nedostatku peněz.