Kim Jo-čŏng.

Kim Jo-čŏng. Zdroj: KCNA

Kim Jo-čŏng.
Kim Jo-čŏng.
Kim Jo-čŏng.
3
Fotogalerie

Sestra korejského diktátora je hvězdou režimu, Kim Čong-un jí hledá manžela

Je většinou nenápadná, je jí 29 let, ale má podle dostupných informací větší moc než premiéři některých zemí. Seznamte se – Kim Jo-čŏng, mladší sestra severokorejského diktátora Kim Čŏng-una. Podobně jako o jejím bratrovi kolují i o Jo-čŏng nejrůznější informace, které není ani možné potvrdit, ani vyvrátit. Ta poslední zní: Mladá žena posílila své postavení a vůdce KLDR jí hledá manžela. To může mít i vážné politické dopady.

Kim Jo-čŏng podle mnoha zpráv už zastává významný post ve vládní hierarchii severokorejského režimu. Nejenom že někdy (například v době nemoci) zastupuje svého bratra na veřejnosti, ale stále častěji ho doprovází na jeho cestách po Severní Koreji. Na nedávném sjezdu se stala členkou ústředního výboru Korejské strany práce. Prý je teď šéfkou a tvůrkyní propagandistické mašinérie státu a to je něco, co dynastii Kimů drží již desítky let u moci.

Jenže v profízlované a tajnůstkářské zemi i všemocný Kim Čŏng-un potřebuje spojence a lidi, na něž se může stoprocentně spolehnout. Sestra se k tomu hodí nejlépe. Proto jí podle zpráv deníku The Sun hledá manžela.

Kandidátů na elitního ženicha je podle některých britských a jihokorejských médií hodně, ale vůdce stanovil jasné podmínky – musí to být hezký muž, aspoň 175 cm vysoký, který už má za sebou službu v armádě (prezenční služba je v KLDR povinná) a vystudoval Kim Ir-senovu univerzitu v Pchjongjangu nebo je v magisterském studiu.

Už v minulých letech se přitom objevily zprávy (ty se následně nepotvrdily), že slečna Kim Jo-čŏng se vdala za synovce ministra zahraničí, pak že za syna náčelníka generálního štábu severokorejské armády, že porodila dítě apod.

S největší pravděpodobností je reálné to, že podobnou věc, která tak významně může ovlivnit i politiku země, si diktátor Kim Čŏng-un pečlivě pohlídá.

Kim Jo-čŏng se narodila 26. září 1987 a společně se svým bratrem byla v letech 1996 až 2000 ve škole ve Švýcarsku. Později vystudovala vojenskou akademii a také výpočetní techniku na univerzitě v Pchjongjangu. Do politiky už trochu přičichla ještě za vlády otce, Kim Čŏng-ila.