Pontoglio se snaží chránit hodnoty.

Pontoglio se snaží chránit hodnoty. Zdroj: Pontoglio

Italské město si vyrobilo zvláštní dopravní značku: „Zde respektujte naše křesťanské hodnoty“

Pontoglio v severoitalské Lombardii si nechalo vyrobit pod svůj název u vjezdu do města i další značku, která upozorňuje návštěvníky, aby respektovali křesťanského hodnoty města. Značka je u silnice už od prosince, teď ji ale nařídilo italské ministerstvo dopravy do dvou týdnů odstranit.

„Země se západní kulturou a hlubokou křesťanskou tradicí. Kdo nebude respektovat místní kulturu a tradice, je vyzván k odchodu,“ stojí na doplňkové tabulce.

Pontoglio má sedm tisíc obyvatel a jeho starosta Alessandro Seghezzi tvrdí, že značka jen upozorňuje na historické tradice města. „Chceme pouze zachovat hodnoty a tradice této oblasti a také přispět k bezpečnosti občanů,“ tvrdí starosta v dopise, jímž vysvětloval zvláštní dopravní značení.

Podle městské rady i obyvatel města se nejedná o nic rasistického či xenofobního, jak tvrdí kritici zvláštního upozornění. Jen se snaží zdůraznit, že místní kultura se zakládá na vzájemném respektu, od hudby přes tradice až po postavení žen.

Ovšem italské ministerstvo dopravy a infrastruktury po měsících diskusí nemá pro podobné výzvy u silnic žádné pochopení. Takové značení tam podle něj nepatří, neboť neodpovídá silniční vyhlášce. Ministerstvo tak dalo městu dva týdny na to, aby nápis odstranilo. V Pontogliu už ale vymýšlejí, jak by něco obdobného instalovali někde jinde.