Bude mít vůbec kamarády?

Bude mít vůbec kamarády? Zdroj: pixabay

Itálie se obává porodnostní apokalypsy. Ale dovolí EU zvýšit přídavky?

Přes určitý přírůstek obyvatel kvůli migraci zažívá Itálie pokračující úbytek narozených dětí, celkové stárnutí obyvatelstva a mimořádně rychlé vylidňování venkova. Pokud se situace nezmění, a ona se dlouho nemění, nastane podle některých demografů i politiků situace, která bude zemi existenčně ohrožovat.

„Pokud to bude takto pokračovat dál a nepodaří se nám zvrátit současné trendy, čeká nás apokalypsa. Za deset let se může narodit ročně jen 350 tisíc dětí, což je o 40 procent méně než v roce 2010,“ varovala před několika dny v rozhovoru pro noviny La Repubblica ministryně zdravotnictví Beatrice Lorenzinová.

Pro srovnání: V Česku se loni narodilo přes 110 tisíc dětí, což jak takž stačí na udržování počtu obyvatel. Zemřelých je o něco více, propad vyrovnává přistěhovalectví. Jenže Itálie má dnes téměř 61 milionů obyvatel a potřebovala by porodnost mnohonásobně vyšší. Je na tom podobně jako ostatní zadlužené země EU, ještě o něco méně dětí se rodí v Řecku, Španělsku a na Kypru.

Ministryně Lorenzinová chce proto na dvojnásobek zvýšit bonusy za nově narozené děti i rodinné přídavky. Dnes Italové se středními příjmy dostávají měsíčně na dítě 80 eur, chudí o něco více.

Podle nových návrhů by stát platil na druhé a každé další dítě rodině se středními příjmy 240 eur měsíčně a těm nejchudším až 400 eur. Někteří lidé se ale obávají, že podobné dávky by mohly být zneužívány tím, že některé matky budou pouze „neustále rodit“. To ostatně známe i z Česka.

Navíc na návrhy na zvýšení bonusů pro děti a rodiny se nelibě dívají v Bruselu, protože by to zvýšilo výdaje státu. Jenže Evropská komise léta tlačí na Itálii, aby naopak snížila své obrovské schodky a dluhy. Státní dluh dnes dosahuje přes 130 procent ročního HDP a patří k největším v EU. Nebýt evropské a mezinárodní pomoci, mohla země zbankrotovat.