Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Rusové staví v Sýrii další vojenské základny. Jednu i ve starověké Palmýře, to se nelíbí archeologům

Rusko posiluje své postavení na Blízkém východě a využívá k tomu války v Sýrii. Už má velkou leteckou základnu u severosyrského města Latákíja a námořní v přímořském Tartúsu. Teď buduje nové základny v Homsu a také ve starověké Palmýře, ze které byli vyhnáni bojovníci Islámského státu. Tam se to ale setkává s odporem archeologů.

Nové základny dokládají satelitní fotografie, videa i snímky tiskových agentur. Ovšem ruské ministerstvo obrany před 3 dny prohlásilo, že v syrské Palmýře se jedná pouze o „dočasné“ vojenské tábory. Zejména českým uším zní slova o „dočasnosti“ povědomě. Po okupaci Československa ze srpna 1968, zůstala sovětská vojska na našem území „dočasně“ ještě dalších více než 20 let. „Dočasně“ byla ruská armáda i deset let v Afghánistánu (1979 – 1989), než musela zemi potupně opustit.

Ruská armáda pomáhala Syřanům vyhnat z Palmýry bojovníky Islámského státu, což se jí v březnu letošního roku podařilo. Pak Rusové čistili území od min a výbušnin a rozmístili zde své těžké zbraně i protiletecké baterie. Dokonce Moskva připravuje do Palmýry propagandistické turistické cesty, aby ukázala, že režim diktátora Bašára Asada je ten jediný správný.

Ale i v samotné Sýrii se vedou ve vládním táboře spory, zda ruskou vojenskou přítomnost v Palmýře akceptovat. Šéf syrského národního památkového úřadu Mámun Abdulkarim agentuře AP řekl, že drahocenné starožitnosti města jsou dnes skutečně ve větším bezpečí díky ruské přítomnosti, nicméně dodal, že on by povolení k výstavbě základny neposkytl. „Nikdy nemůžeme dát takové povolení, protože by to bylo v rozporu s našimi archeologickými zákony,“ dodal.

Podle americké kulturní iniciativy Oriental Research je ze satelitních snímků analytické společnosti DigitalGlobe jasné, že ruské vojenské stavby jsou příliš blízko starobylé části Palmýry a to by mohl být do budoucnosti problematické kvůli průjezdům těžké techniky.

Jenže generál Igor Konašenkov, mluvčí ruského ministerstva obrany, řekl, že syrské úřady povolení k výstavbě základny vydaly.

Rusové v květnu v Palmýře uspořádali i koncert symfonického orchestru z Petrohradu.

Další novou základnu staví ruská armáda u města Homs.