Vladimir Putin a vůdce smečky, Chirurg - Alexandr Zaldostanov.

Vladimir Putin a vůdce smečky, Chirurg - Alexandr Zaldostanov. Zdroj: Kreml

Vladimir Putin a vůdce smečky, Chirurg - Alexandr Zaldostanov.
Noční vlci.
Noční vlci.
Noční vlci
4
Fotogalerie

Noční vlci míří k Polsku. Neprojedete, vzkazují Poláci

Polsko oznámilo, že přes své území nehodlá vpustit motorkářskou skupinu Noční vlci, kteří chtějí svou cestou uctít vítězství Sovětů ve 2. světové válce. Noční vlci jsou proslulí svou láskou k Vladimiru Putinovi. Jejich jednostranná interpretace historie a také velká afinita k Putinovi způsobuje pochopitelnou nevraživost ze strany Poláků.

Ruský motorkářský klub Noční vlci nehodlá změnit plány své jízdy do Berlína k uctění sovětského vítězství v druhé světové válce, přestože Polsko odmítlo povolit průjezd těmto motorkářům, kteří jsou známí blízkými vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. "Držíme se plánu, nic na něm neměníme," řekl koordinátor jízdy Andrej Bobrovskij podle polské televize TVN 24 po příjezdu skupiny motocyklistů do Minsku.

Rusové dnes v běloruské metropoli položili květy k pomníku padlých sovětských vojáků a při této příležitosti se k nim podle ruského serveru LifeNews připojili kolegové z Evropy a místní obyvatelé.

 

"Pro mne je to věc cti a má povinnost. Myslím, že podobně smýšlí každý z nás. Čím více se nám snaží odebrat naše vítězství, tím větší budeme klást odpor," prohlásil šéf klubu Alexandr Zaldostanov, známý pod přezdívkou Chirurg, o výpravě, která má 9. května skončit v Berlíně. Tam ovšem Zaldostanov nemůže, protože mu Evropská unie již dříve zakázala vstup.

 

Noční vlci chtějí ještě dnes zamířit k hranici s Polskem, přestože jim Varšava z "bezpečnostních důvodů" průjezd přes polské území zakázala. Na polský zákaz reagovalo ruské ministerstvo zahraničí, které si povolalo polskou velvyslankyni v Moskvě a polský krok odsoudilo jako "mimořádně cynické a zlomyslné gesto".

Trasa ruské jízdy má vést přes Bělorusko, Polsko, Slovensko, Rakousko a Česko, podobně jako loni, kdy někteří ruští motorkáři nedostali v Polsku a také v Německu vstupní víza. Do Berlína z nich nakonec oklikami dorazila jen část.