Noční vlci

Noční vlci Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Jaderná hrozba Ruska a nesmyslný povyk kolem Nočních vlků

Žijeme v době symbolů, proti kterým se vymezujeme, i když jsou směšné. Naopak vážnější hrozbu, či dokonce hrozbu vražednou jako jaderné rakety, prostě ignorujeme, vytěsníme, abychom si nemuseli dělat starosti.

Jedenáctého dubna oznámil proputinovský motorkářský gang Noční vlci, že vyrazí Evropou do Berlína na svých amerických motocyklech, aby tak uctili památku padlých. Na takové záležitosti není nic ve skutečnosti ohrožujícího, nic nám nemohli udělat. Měli přijet na motorkách, ne na tancích, mediální realita ale byla jiná.

V rozhodujících mediích - denících, rozhlase a televizi - o tom proběhlo celkem sto sedmdesát jedna zmínek. Přitom šlo o partu přestárlých mániček se zapařenými zadky po dlouhé cestě z Moskvy v kožených motorkářských kalhotách. Objevili se opakovaně v hlavních vysílacích časech v první polovině vysílání a na titulních stranách.

Jedenadvacátého dubna letošního roku, kdy zuřily mediální štvanice na Vlky, skončilo „vojenské cvičení“ ruské armády. V jeho rámci bylo - sice cvičně, ale zato natrvalo - přemístěno několik raketových systémů Iskander do Kaliningradu. To jsou pokročilé střely schopné nést jaderné hlavice. Ve stejných rozhodujících mediích - denících, rozhlase a televizi - o tom proběhlo celkem jedenáct zmínek, ale v kontextu jiných článků, třeba článku o americkém konvoji. Jako hlavní zpráva nebylo rozmístění Iskanderů nikde.

Iskander má schopnost nést hlavici do hmotnosti 700 kg (a to i jadernou) a dolet má 500 km. Rychlosti dosahuje až sedm a půl tisíce kilometrů za hodinu. To v praxi znamená, že od hranic mezi Polskem a Kaliningradem je v Ostravě, když bude Putin chtít, za čtyři minuty. I s tou jadernou hlavicí. Proč tancujeme kolem hloupých symbolů a nevnímáme, že nám jde ne symbolicky, ale skutečně o krk?