Vloni se hodně řešilo, kudy pojedou.

Vloni se hodně řešilo, kudy pojedou. Zdroj: Facebook Nočních vlků

Vladimir Putin a vůdce smečky, Chirurg - Alexandr Zaldostanov.
Motoshow Nočních vlků.
Postapokalyptické stroje inspirované Šíleným Maxem.
Vladimir Putin a vůdce smečky, Chirurg - Alexandr Zaldostanov.
Vladimir Putin a vůdce smečky, Chirurg - Alexandr Zaldostanov.
32
Fotogalerie

Noční vlci už zase pojedou na Berlín. Těší se na nepřátele

Vloni to byl poprask, letos už vzruší málokoho. Ruský motorkářský klub Noční vlci chce i letos zorganizovat jízdu z Moskvy do Berlína na počest výročí vítězství Rudé armády ve druhé světové válce. Šéf klubu Alexandr Zaldostanov v Moskvě novinářům řekl, že kolona motocyklů vyrazí 29. dubna z ruské metropole a do Berlína chce přes pět evropských zemí včetně České republiky dojet 9. května.

Podle Zaldostanova, jehož ruští militantní bikeři oslovují jménem Chirurg, bude letošní jízda početnější, než byla ta loňská. Byl by prý rád, kdyby se z motorkářské výpravy stala každoroční tradice.

"Čím víc nám budou škodit naši nepřátelé a lidé, kteří chtějí přepsat dějiny a snížit význam vítězství, tím víc lidí nás podpoří," prohlásil Zaldostanov s odkazem na průběh loňské cesty, kterou doprovázela řada protestů a pohraničních incidentů.

V Polsku a Německu někteří ruští motorkáři nedostali vstupní víza, do Berlína z nich nakonec oklikami dorazila jen část. Během jízdy se k nim zato přidali příznivci z několika evropských zemí.

Kudy povede letošní trasa, Zaldostanov neupřesnil. Uvedl jen, že bikeři chtějí z Moskvy do Berlína projet přes Bělorusko, Polsko, Slovensko, Rakousko a Česko.

Ruské ministerstvo zahraničí novinářům sdělilo, že o trase cesty Nočních vlků předem informovalo všechny země, kudy mají ruští bikeři cestovat. O bezpečnost motorkářů se prý postarají příslušná ruská velvyslanectví ve spolupráci s ruským ministerstvem zahraničí. Jeho zástupci se zapojí i do jednotlivých vzpomínkových akcí.

Noční vlci jsou považováni za jeden z nejstarších ruských motorkářských klubů a pyšní se i přízní kremelských špiček. Hlásí se k nim sám prezident Vladimir Putin, z prezidentských grantů podle ruského tisku dostal klub kolem 50 milionů rublů (asi 18 milionů korun). Kremlu tuto podporu motorkáři rádi oplácejí: drsní muži na burácejících strojích svou přítomností podporují rozličné akce, třeba okupaci Krymu.

Zaldostanov se do loňské demonstrativní jízdy Evropou osobně nezapojil, protože neobdržel schengenské vízum. Cestovat zřejmě nebude ani letos, protože byl zařazen do sankčního seznamu Evropské unie a USA.

Vše o motorkách, skůtrech a motocyklových závodech čtěte na Auto.cz