Uprchlíci se ve čtvrtek 14. dubna 2016 vzdali statusu azylanta v Česku

Uprchlíci se ve čtvrtek 14. dubna 2016 vzdali statusu azylanta v Česku Zdroj: ČTK

Iráčané z Okrouhlíku
Je čas udělat uprchlíkům pápá
Vracení migrantů do Turecka.
3
Fotogalerie

Skupina 16 křesťanských uprchlíků požádala o návrat do Iráku

Skupina 16 křesťanských uprchlíků z Iráku, kteří chtěli minulý týden odejít z Česka do Německa, požádala o návrat do Iráku. Na twitteru to uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. O nákladech na cestu bude ministerstvo podle Chovance jednat s Nadačním fondem Generace 21, který cizince letos do Česka přivezl. Skupinu uprchlíků policie zadržela minulý čtvrtek nedaleko česko-německých hranic na cestě do Německa. Uprchlíci poté požádali znovu o azyl v České republice a byli převezeni do zařízení v Zastávce u Brna.

Uprchlíci si ve čtvrtek vyzvedli pasy na ministerstvu vnitra a požádali o ukončení statusu azylanta. Všem osobám byly vráceny cestovní doklady a vydán třídenní výjezdní příkaz. Minibusem soukromé firmy se vydali na cestu do Německa. Podle ministerstva vnitra úředníci všechny Iráčany informovali o tom, že nesmějí ilegálně překročit hranice jiného členského státu EU a výjezdní příkaz slouží k opuštění celé Evropské unie.

Policie skupinu kontrolovala ve čtvrtek večer asi osm kilometrů od česko-německých hranic. Iráčané, mezi kterými jsou i děti, strávili noc v hotelu v centru Ústí nad Labem. Ráno je policie převezla dodávkami na nedalekou služebnu. Skupina po zadržení nejprve podala novou žádost o azyl, nyní se ale chce vrátit do vlasti. O tomto požadavku dnes na základě informací ministra Chovance informovala jako první Česká televize.

Řidiče, kteří Iráčany vezli, policie podezřívá z převaděčství. Oba muže policie po výslechu propustila a odjeli minibusem ze služebny cizinecké policie.

Fond zatím do ČR přivezl 89 křesťanských uprchlíků. Jako první opustila Česko na začátku dubna skupina 25 lidí z Okrouhlíku u Jihlavy, která odjela do Německa. Německé úřady chtějí 20 z nich vrátit do Česka, zbylá pětičlenná rodina se vracet nebude, protože otec již v Německu dostal azyl. Před týdnem pak odletěla zpět do vlasti osmičlenná rodina z Brna. Důvodem byl stesk po domově.

O zbývajících 40 uprchlíků, kteří pobývají v Praze a Soběšovicích na Frýdecko-Místecku, se chce Nadační fondu Generace 21 dál starat minimálně po celý první rok jejich pobytu v Česku. Podle Slezské diakonie, která se stará o uprchlíky v Moravskoslezském kraji, se v regionu zatím problém nevyskytl. Skupina žijící v Praze podle dřívějších informací Armády spásy, která jim v metropoli pomáhala s ubytováním, další stěhování neplánuje.

Vláda před dvěma týdny program přesídlení iráckých křesťanů, díky němuž mělo v Česku najít nový domov 153 lidí, zrušila.