Thajci oslavují Nový rok bitvou vodními pistolemi

Thajci oslavují Nový rok bitvou vodními pistolemi Zdroj: Profimedia

Oslavy thajského Nového roku
Thajsko, motorka, pivo - ilustrační foto
Oslavy thajského Nového roku
3
Fotogalerie

Pařba v Bangkoku a okolí: Thajský Nový rok nepřežily čtyři stovky lidí

Zejména zahraniční turisté milují dubnové oslavy Nového roku v Thajsku, které se jmenují Songkran. Tradičním zvykem je polévaní se vodou na všechny možné způsoby a kromě vody teče nekonečným proudem i alkohol, který se pije na divokých party. Místní policie má z toho děs zejména na silnicích, kde pak řádí opilí řidiči. Letošní bilance několikadenních oslav je na silnicích obzvlášť tragická: 397 mrtvých a 25 tisíc zraněných. Nepomohlo ani to, že policie zatkla celkem 110 909 osob.

Část Thajců, kteří patří mezi nejpříjemnější a nejusměvavější národy světa, se v průběhu Songkranu mění ve skupiny alkoholiků. Letos místní Nový rok připadl na 13. dubna a volno v rámci státního svátku pokračovalo ještě další dva dny. Slavilo se ale celý týden a bilance je děsivá. A daleko horší než loni.

Thajská policie a úřady v pondělí zveřejnily tuto statistiku za dny 11. až 16. dubna: Jen na silnicích zahynulo rekordních 397 lidí a dalších 3271 bylo těžce zraněných. Na místě policie opilcům zabavila 5772 automobilů a zadržela přes 16 tisíc řidičských průkazů. Jenže to vyplynulo pouze z hlášení policie. Jak napsal deník Bangkok Post, celkem nemocnice v době Songkranu přijaly v celé zemi kvůli dopravním nehodám přes 25 tisíc lidí.

Kvůli trestným činům či přestupkům pak bylo za pouhých šest dní minulého týdne zadrženo více než 110 tisíc osob.