Ekvádor postihlo silné zemětřesení

Ekvádor postihlo silné zemětřesení Zdroj: ČTK

Ekvádor postihlo silné zemětřesení
Ekvádor postihlo silné zemětřesení
Ekvádor postihlo silné zemětřesení
3
Fotogalerie

Další zemětřesení: V Ekvádoru po silných otřesech zemřelo 77 lidí

Silné zemětřesení, které zasáhlo v sobotu večer místního času pobřežní oblast Ekvádoru, si podle nové bilance vyžádalo 77 mrtvých a 588 zraněných. Oznámil to viceprezident Jorge Glas. Oběti pocházely mimo jiné z měst Manta, Guayaquil a Portoviejo. Jejich počet se podle Glase může v následujících hodinách ještě zvýšit. Otřesy měly sílu 7,8 stupně, úřady se obávaly ničivých vln cunami. Podle viceprezidenta šlo o nejsilnější zemětřesení, které tuto jihoamerickou zemi zasáhlo od roku 1979. Otřesy rovněž způsobily značné škody jak poblíž epicentra, tak i v největším ekvádorském městě Guayaquil, uvedly úřady.

Ekvádor po katastrofě zmobilizoval přes 10.000 příslušníků bezpečnostních jednotek. Problémem v pátrání po přeživších a obětech jsou ale těžko přístupné oblasti.

Část metropole Quita se ocitla bez elektřiny a nefungovala ani telefonní síť, napsala agentura Reuters s odvoláním na svědky. Ve městě zavládla panika. Americká geologická služba USGS nejprve uváděla, že šlo o zemětřesení o síle 7,4 stupně, poté jeho intenzitu ještě zvýšila. "Nyní je důležité, aby Ekvádorci zůstali i za tohoto výjimečného stavu klidní," uvedl v televizním projevu Glas.

Prezident Rafael Correa vyhlásil v celé zemi výjimečný stav a vyzval obyvatele ke klidu. Zároveň zrušil svou návštěvu Vatikánu a oznámil, že Kolumbie a Mexiko vysílají do Ekvádoru týmy záchranářů. Na komunitní síti Twitter pak vyjádřil soustrast rodinám obětí.

Otřesy byly po dobu 40 sekund cítit i v ekvádorské metropoli a mnoho lidí ve strachu utíkalo z budov ven na ulici. Quito leží asi 173 kilometrů od místa, kde se podle expertů nacházelo epicentrum zemětřesení. Ještě hodinu po zemětřesení se objevovaly následné otřesy, některé z nich o síle až 5,6 stupně. Celkem jich bylo 55. Podle USGS epicentrum leželo ve vzdálenosti 27 kilometrů od Muisne, což je oblast rybářských přístavů oblíbených mezi turisty. Jeho ohnisko bylo v hloubce 20 kilometrů.

"Byla jsem doma a dívala se na film, když se všechno začalo třást. Utíkala jsem na ulici a teď nevím, co se bude dít," popsala Lorena Cazaresová, jedna z obyvatelek ekvádorské metropole. Na snímcích, které poskytla vláda, byl vidět zřícený most ve městě Guayaquil, které leží v deltě řeky Guayas vlévající se do Tichého oceánu. Na letišti ve městě Manta byla zase zničena jedna z věží.

Pacifické středisko pro varování před cunami oznámilo, že některé části pobřeží Ekvádoru mohou zasáhnout vlny o výšce 30 centimetrů až jeden metr. Úřady vyzvaly obyvatele pobřežních oblastí k evakuaci. Varování před cunami vydalo i sousední Peru, týká se severní části země.