Mu’ammar Kaddáfí vládl v Libyi od roku 1969 do roku 2011, kdy ho po skrývání se dopadli povstalci a zastřelili

Mu’ammar Kaddáfí vládl v Libyi od roku 1969 do roku 2011, kdy ho po skrývání se dopadli povstalci a zastřelili Zdroj: Profimedia.cz

Libyjští rebelové vítězství nad režimem Muammara Kaddáfího oslavovali
Libyjští rebelové vítězství nad režimem Muammara Kaddáfího oslavovali
Libyjští rebelové vítězství nad režimem Muammara Kaddáfího oslavovali
3
Fotogalerie

Libyjský diktátor Kaddáfí žádal svého nepřítele, Izrael, ať mu pomůže zachránit režim

V létě roku 2011 se odehrála neobvyklá diplomatická akce. Libyjský diktátor Mummar Kaddáfí se přes zprostředkovatele obrátil na svého úhlavního nepřítele, Izrael, aby pomohl zastavit nálety NATO na Libyi. Prý varoval svět, že jeho pád zemi rozvrátí a mohl by ohrozit i Evropu. Izrael a Severoatlantická aliance volání vůdce nevyslyšely, Kaddáfí byl v říjnu 2011 zabit a jeho režim pod 42 letech padl.

Podle středeční zprávy izraelského armádního rozhlasu (říká se mu Galatz) jeden zahraniční velvyslanec tlumočil v roce 2011 izraelské vládě Kaddáfího vzkazy, aby letadla NATO neútočila na jeho pozice, protože po vítězství povstalců upadne země do chaosu a to by mohlo ohrozit i Evropu. Izrael byl požádán, ať přesvědčí Francii a USA, aby s útoky přestaly. Vláda v Jeruzalémě to ale odmítla.  

Odhad diktátora byl v tomto směru správný. Před několika dny i americký prezident Barack Obama uznal za svou největší chybu v úřadě, že neexistoval žádný plán a nápad, co bude s Libyí po pádu Kaddáfího.

Tyto informace ukazují na to, že Kaddáfí se v té době ocitl v podstatě v neřešitelné situaci, protože za doby své vlády často napadal a urážel Izrael a hovořil o něm pouze jako o „sionistické entitě“. Bylo proto jasné, že Izrael mu nijak nepomůže.

Muammar Kaddáfí byl povstalci dopaden v říjnu 2011 u jeho rodného města Syrta právě po jednom z náletů letadel NATO na jeho automobilový konvoj. Po náletu se schoval do odpadové roury, ale moc si nepomohl. Povstalci ho našli, zlynčovali a na místě zastřelili. Pochován byl na neznámém místě.  

Kaddáfí se zmocnil vlády nad Libyí pomocí puče v roce 1969. Významnou vojenskou spolupráci s jeho režimem udržovalo například komunistické Československo.