Kancléřka Angela Merkelová

Kancléřka Angela Merkelová Zdroj: ČTK

Německá vláda schválila návrh zákona, kterým chce vzpružit integraci imigrantů. Jazykové kurzy i dotovaná práce

Strany velké německé vládní koalice křesťanských (CDU) a sociálních demokratů (SPD) se shodly na pravidlech, kterými chtějí urychlit integraci stovek tisíc příchozích do německé společnosti. Uplatňovat chtějí metodu cukru a biče – dotovaná pracovní místa i sankce za neplnění povinností.

„Nový zákon bude od nově příchozích něco požadovat, ale zároveň je bude podporovat,“ řekla dnes Angela Merkelová na tiskové konferenci v Berlíně. „Budeme rozlišovat mezi těmi, kdo mají nadějné vyhlídky u nás zůstat, a těmi, kdo takové vyhlídky nemají, ale nabídku dostane každý,“ dodala.

Povinnosti uprchlíků a imigrantů budou podle Frankfurter Allgemeine Zeitung například následující: A) účast na kursech němčiny, kde se přistěhovalci budou seznamovat i s evropskými a německými hodnotami. Kdo se kursů účastnit nebude chtít, bude mu odebrána možnost získat trvalý pobyt. B) Ti, kjimž bude přiznán status uprchlíka, budou ubytováni podle uvážení vlády, aby se předešlo vytváření ghett. C) Pro ty uprchlíky, kterým je přiznána podpora, bude z federálních fondů vytvořeno 100 tisíc pracovních míst v nenáročných profesích.

Vedle integračního plánu se nový návrh týká také boje proti terorismu: Policie bude mít větší vyšetřovací pravomoci, v terénu budou pracovat agenti v přestrojení, tajná služba bude více spolupracovat se zahraničními partnery (EU, NATO, Izrael), získaná data bude mít policie a tajné služby k dispozici déle – pět let.

Vládní návrh bude dokončen v květnu, poté by měl být předložen parlamentu, kde má vládní koalice velkou většinu.