Chystal se teror v Německu? Policie nezjistila důkazy o možném zapletení dvou cizinců

Německá policie nezjistila žádné nové důkazy, které by potvrdily podezření z terorismu u dvou cizinců zadržených ve čtvrtek v Mnichově. Dnes to podle agentury DPA oznámil zemský kriminální úřad. Ve čtvrtek státní zástupce řekl, že existuje podezření z kontaktů obou mužů s příslušníkem teroristického hnutí Islámský stát (IS).

Šestačtyřicetiletého Iráčana a devětadvacetiletého Nigerijce zadržely speciální jednotky na základě blíže nespecifikovaného tipu tajných služeb. Ten uváděl, že muži možná plánovali závažný trestný čin násilného charakteru.

"Výslechy skončily bez nových poznatků. Také prohlídky nic nového nepřinesly," uvedl dnes kriminální úřad. Nyní musí státní zástupce rozhodnout, zda požádá pro cizince o vazbu. Rozhodnutí se očekává ještě dnes.

O silvestrovské noci byla v Mnichově kvůli údajně hrozícímu nebezpečí teroristického útoku islamistů vyklizena dvě nádraží. Policie tehdy dostala varování se sedmi konkrétními jmény údajných atentátníků. Ke jménům se ale posléze nepodařilo dohledat žádné osoby.

Před týdnem se na sociálních sítích objevily fotomontáže vyzývající německé příznivce IS ke spáchání teroristického činu podobného tomu z Bruselu. Na obrázcích se objevilo mimo jiné berlínské kancléřství v plamenech či budova mezinárodního letiště mezi Kolínem nad Rýnem a Bonnem.