Vlevo placebo skupina, vpravo mozek na LSD

Vlevo placebo skupina, vpravo mozek na LSD Zdroj: Imperial College London

Nahoře placebo skupina, dole mozek na LSD
Psychedelický obrázek
Z filmu Vlasy Miloše Formana
3
Fotogalerie

Lékaři konečně zkoumali mozek na LSD. Budete mít zase fantazii jako dítě

LSD mění způsob, jakým člověk vnímá objekty a realitu samotnou. Tenhle jeho zábavný aspekt znají uživatelé už dávno, jinak by ho nebrali. Vědci ale nyní poprvé viděli, jak skutečně v mozku působí, a doufají, že jeho účinky přetaví v léky na psychické problémy, jako jsou deprese a závislosti.

Výzkum vědců z Imperial College London ukázal, že mozek se dočasně stává propojenějším, otevřenějším a jednotnějším pod vlivem diethylamidu kyseliny lysergové (LSD). Spolupráce různých, běžně oddělených částí mozku a nová spojení, která zobrazovací zařízení zaznamenala, se podle vedoucího výzkumu, doktora Robina Carthart-Harrise, podobají mozku dítěte.

Dětský mozek ještě nemá ustálená spojení, rigiditu, již nabývá s věkem a zkušenostmi. Plasticita a flexibilita, které ukazovaly snímky dobrovolníků po konzumaci drogy, by mohly ukázat cesty, jak (v součinnosti s psychoterapií) pomoci pacientům například s depresí či závislostmi, kteří se „motají“ ve stále stejných kruzích a nejsou schopni je přetnout a dostat se ze škodlivých vzorců myšlení.

Vědci podali dvaceti psychicky i fyzicky zdravým dobrovolníkům s předchozí zkušeností s psychedelickými drogami buď placebo, nebo LSD. Poté je poslali na funkční magnetickou rezonanci (fMRI), přikázali jim nechat oči zavřené a sledovali, co se bude dít. V placebo skupině měli dobrovolníci aktivovanou víceméně jen tu část mozku (zadní), která zobrazuje vizuální podněty. Těm, jimž bylo podáno LSD, se aktivovalo mnohem víc center, téměř celý mozek (kromě vizuálního centra i například sluchu a pohybu) a zažívali komplexní, snové vize.

„Byla to úplná exploze komunikace,“ komentuje Carthart-Harris. „Naše výsledky ukazují, že tento efekt je zodpovědný za značně změněné stavy vnímání, jež lidé na LSD často popisují. Je to spojeno s tím, co nazývají ,rozpuštění já‘, čímž myslí, že jejich normální vnímání sebe samých zmizí a je nahrazeno pocitem nového spojení se sebou samým, s ostatními a s přírodou. Takové zážitky bývají někdy vyjadřovány náboženskými či spirituálními výrazy. A zdá se, že pozitivní efekty tohoto zážitku přetrvávají i poté, co droga vyprchala z těla.“

LSD proslavili hippies před pěti dekádami, ale kvůli zákazům se moc nezkoumalo. Aktuální studie může přinést nové nahlížení na tuto sloučeninu, jejíž název „psychedelický“ znamená „mysl odhalující“. Koneckonců, bylo vyvinuto původně jako lék na psychiatrické potíže. Odborníci již dlouho volali po změně jeho statusu a posunu jeho zařazení jakožto tvrdé drogy. Amanda Feildingová, ředitelka Beckley Foundation, jež se na výzkumu podílela, k tomu uvedla: „Odkrýváme potenciál LSD nejen léčit, ale i prohloubit naše poznání, jak funguje vědomí samotné.“