Čínský prezident Si Ťin-pching musí po návratu domů z České republiky čelit velké "nepříjemnosti". Osm aktuálních i bývalých členů stálého výboru politbyra Komunistické strany Číny figuruje mezi těmi, kteří mají podle tzv. Panama papers firmy v daňových rájích

Čínský prezident Si Ťin-pching musí po návratu domů z České republiky čelit velké "nepříjemnosti". Osm aktuálních i bývalých členů stálého výboru politbyra Komunistické strany Číny figuruje mezi těmi, kteří mají podle tzv. Panama papers firmy v daňových rájích Zdroj: Hrad

Čínský prezident Si Ťin-pching musí po návratu domů z České republiky čelit velké "nepříjemnosti". Osm aktuálních i bývalých členů stálého výboru politbyra Komunistické strany Číny figuruje mezi těmi, kteří mají podle tzv. Panama papers firmy v daňových rájích
Panama Papers zahrnují 2600 GB dat.
Po Si-laj byl v roce 2013 za korupci odsouzen k doživotnímu vězení. I jeho jméno se objevuje ve zveřejněných dokumentech
3
Fotogalerie

„Panamské papíry“ zavaří čínskému prezidentovi. Bude lovit tygry-korupčníky i ve vlastní rodině?

Dokumenty odhalující jména desítek politiků a byznysmenů z řady zemí, kteří mají rozličné firmy v tzv. daňových rájích, vzbudily po celém světě velký poprask. S výjimkou Číny. Tamní média o aféře taktně mlčí. Dotýká se totiž i osmi, jak současných, tak minulých, prominentních funkcionářů Komunistické strany Číny.

Na 11,5 milionů dokumentů panamské právní kanceláře Mossack Fonseca se díky anonymnímu zdroji dostalo do rukou německému deníku Süddeutsche Zeitung. A ten se o ně podělil s Mezinárodním sdružením investigativních novinářů (ICIJ). Téměř 400 žurnalistů ze 77 zemí zkoumalo materiály celý rok. Mezi jmény, která byla nyní vynesena na světlo, figurují také rodinní příslušníci nebo blízcí spolupracovníci celkem osmi aktuálních i bývalých členů stálého výboru politbyra Komunistické strany Číny.

Boj bez servítek?

Čínského prezidenta Si Ťin-pchinga tak po návratu z České republiky, kde se, jak sám prohlásil, cítil jako doma, čekají perné chvilky, které prověří, jakou váhu má jeho slovo. Před pár lety totiž vyhlásil nelítostný boj proti korupci a plýtvání veřejnými zdroji (a mimochodem i proti smogu), kterému neměly uniknout ani „prosté mušky“, ani „vysoce postavení tygři“.

A nebude muset jít jen proti svým soudruhům, ale i rodině. Jednou z osob, kterou dokumenty zmiňují, je i jeho švagr Teng Ťia-kuej. Manželovi starší prezidentovy sestry se podařilo zbohatnout díky obchodu s nemovitostmi a v roce 2009 se stal jediným akcionářem dvou fiktivních společností - Best Effect Enterprises Ltd a Wealth Ming International Limited z Britských Panenských ostrovů.  Obě byly zakonzervovány v momentě, kdy se Si Ťin-pching ujal prezidentského úřadu.

Puberťačka řídí firmu

Podle francouzského deníku Les Echos v dokumentech dále figurují dvě ženy - Li Siao-lin a Jasmine Li. První jmenovaná je dcerou Li Pchenga, muže, který v letech 1987 až 1998 zastával premiérský úřad, druhá vnučkou Ťia Čching-lina, bývalého čtvrtého nejmocnějšího muže Číny. Do roku 2012 byl členem stálého výboru politbyra Komunistické strany Číny a chráněncem bývalého čínského prezidenta Ťiang Ce-mina. Už jako adolescent kontrolovala Jasmine Li společnost Sun Harvest Trading Limited, kterou jí výrobce luxusních hodinek oficiálně přenechal za symbolickou cenu jednoho dolaru.

Potvrdit, že v souvislosti s bojem proti korupci nemluví Si jen tak do větru, měl případ vysoce postaveného člena Čínské komunistické strany a velkého propagátora Mao Ce-tungova revolučního odkazu Po Si-laje. V roce 2013 byl za úplatkářství, korupci a zneužívání moci odsouzen k doživotnímu vězení a odnětí svých politických práv. Teď v Panama Papers Po a jeho manželka Ku Kchaj-laj také figurují. Podle mnohých pozorovatelů šlo ale v roce 2013 daleko spíše než o ukázku efektivního boje proti korupci o dokonalý příklad vnitrostranického zápolení o moc. Každopádně Si Ťin-pching má teď ideální příležitost ukázat, jak vážné to s tím bojem proti korupci a lovem tygrů opravdu je.