Prezident Si Ťin-pching

Prezident Si Ťin-pching Zdroj: web sin

Čínou koluje tajemný dopis vyzývající prezidenta Si Ťin-pchinga k odstoupení. Režim zuří a zatýká odpůrce

Už od 4. března koluje Čínou tajemný dopis, který vyzývá prezidenta Si Ťin-pchinga k odstoupení. Komunistický režim už kvůli tomu zatkl mnoho osob, vyslýchá disidenty, ale pořád se neví, kdo jsou autoři otevřené výzvy. Nikdo se k ní nehlásí. Si Ťin-pching přijede v pondělí odpoledne na návštěvu České republiky.

Dopis se objevil 4. března, kdy začalo zasedat Všečínské shromáždění lidových zástupců, což je parlament země, který se ale schází pouze jednou za rok. Výzva začíná tímto oslovením: „Drahý soudruhu Si Ťin-pchingu, jsme věrní stoupenci komunistické strany“. Pak ale obviňuje prezidenta z „bezprecedentních chyb“, tvrdě kritizuje jeho politická i ekonomická rozhodnutí a říká, že si „buduje kult osobnosti“.

Velký problém pro režim nastal tím, že dopis se objevil na webu Wu-ťi a pak začal kolovat na čínských sociálních sítích. Než stačili cenzoři zakročit, už se ho „zmocnili“ čtenáři. Podle agentur Reuters a AFP i stanice BBC je na čínské poměry výzva k odstoupení hlavy státu a šéfa všemocné komunistické strany nebývalá. Pikantní navíc bylo, že dopis byl dokonce přetištěn čínskou zpravodajskou agenturou Watching, ale následně byl z jejich stránek stažen.

Režim kvůli tomu v posledních dvou týdnech zatkl nejméně 20 lidí. K autorství dopisu se ale pořád nikdo nemá.

Například 15. března byl zadržen známý fejetonista Ťia Ťia. Podle jeho právníka ale nemá s dopisem nic společného. Varoval však své bývalé kolegy před jeho zveřejněním. Vyšetřován byl také Ou-jang Chung-liang, šéf agentury Watching, kterého prý právě Ťia varoval.

Tento pátek pak čínský aktivista Wen Jün-čchao, který žije ve Spojených státech, informoval, že byli zadrženi jeho rodiče a mladší bratr. Údajně se z nich policie snaží získat prohlášení, že za dopisem stojí on. Wen ovšem také tvrdí, že to není pravda.

Čínská vláda každý rok pošle do vězení desítky až stovky disidentů, nezávislých novinářů a právníků. Masově pak pronásleduje hnutí Fa-lun-kung a odpůrce režimu z muslimského Sin-ťiangu a Tibetu. O tom ale jistě nebude Miloš Zeman se Si Ťing-pchingem jednat.