Miloš Zeman a Si Ťin-pching

Miloš Zeman a Si Ťin-pching Zdroj: ČTK

Si Ťin-pching s Milošem Zemanem v Národní knihovně
Ekonomické fórum na Žofíně
Daniel Beneš s čínským ebchodním partnerem
Podíl čínského kapitálu v českých firmách
Miloš Zeman a Si Ťin-pching
5
Fotogalerie

Čínské investice jsou spíš finanční, než do pracovních míst. A pustíme je i do energetiky

Rozšíření česko-čínské hospodářské spolupráce a oznámení nových čínských investic by mohlo pomoci do budoucna k narovnání vzájemné obchodní bilance a zlepšení obchodních vztahů a českého exportu do Číny. Nyní ovšem není jasné, zda po oznámených akvizicích budou následovat také nové investice do výrobních kapacit, které by vytvořily pracovní místa. Navíc i při zahrnutí v těchto dnech oznámených čínských investic bude jejich objem v Česku srovnatelný s těmi z Belgie nebo Kypru.

Přínos pro českou ekonomiku bude podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka záviset na tom, zda po akvizicích budou následovat také nové investice do výrobních kapacit: "Změna vlastnictví sama o sobě nová pracovní místa nevytvoří."

Marek zároveň upozornil na to, že ke konci loňského roku objem investic čínských firem v Česku činil zhruba šest miliard korun, což je 0,22 procenta z celkového objemu zahraničních investic v tuzemsku. Je to podobný objem jako finských investic v ČR. "Pokud bychom započetli letos ohlášené či očekávané čínské investice, potom by se jejich celkový objem měl zvýšit nad 100 miliard korun a podíl na celkovém objemu zahraničních investic na 3,5 procenta. Velikost čínských investic by tak byla srovnatelná s investicemi z Belgie či Kypru," uvedl.

 

Ekonom Tomáš Sedláček v rozhovoru pro rádio Impuls připomněl, že například jihokorejské investice v ČR jsou nesrovnatelně vyšší a nikdo to nekomentuje. Podle něho je to tak správně, jde totiž o "normální obchod". "Nemám nic proti obchodu ani s Čínou, ani s Ruskem, ale netuším, proč kvůli těmto dvěma politickým, nikoliv ekonomickým, velmocem měníme svoji zahraniční politiku," řekl Sedláček. Export ČR do Ruska jsou tři procenta HDP a do Číny jedno procento, dodal. Podle něj čínské investice za 95 miliard nejsou pro bilanci země důležité, ukazují ale směr.

Největšími příjemci čínských přímých zahraničních investic jsou v zemích Evropské unie podle hlavního ekonoma Roklen Lukáše Kovandy Británie, Lucembursko, Německo, Francie a Nizozemsko. Země V4, tedy ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko, se nacházejí převážně ve druhé desítce žebříčku. "Ze zemí V4 je největším příjemcem Maďarsko. Polsko a Česká republika soupeří o druhou pozici," dodal Kovanda.

Celkový objem uzavřených dohod s Čínou dosahuje 294,5 miliardy korun, z toho 94,95 miliardy má být realizováno v letošním roce a 199,52 miliardy do roku 2020. Investice do ČR dosáhnou 231,795 miliardy, český export do Číny pak 62,667 miliardy korun.

Výběr z nových ekonomických dohod zveřejněných Kanceláří prezidenta republiky:

- Dohoda o strategickém partnerství a spolupráci mezi J&T Finance Group a Ping An Bank v celkové výši 135,3 miliardy korun. Cílem je vytvoření fondu na investice do finančního sektoru, energetiky a průmyslu.

- Memorandum uzavřené mezi SAIC Motor Corporation Limited, Volkswagenem a Škodou Auto. Do roku 2020 by mělo být investováno 56,8 miliardy korun do SUV, crossoverů, hybridních a elektrických automobilů

- Rámcová dohoda o finanční spolupráci mezi Čínskou rozvojovou bankou a J&T Finance Group v celkové hodnotě 800 milionů eur. Investice mají směřovat do vybraných projektů.

- Dohoda o strategické spolupráci mezi China CEFC Energy Company, Hengfeng Bank Company a slovenskou společností Železiarne Podbrezová. Součástí je vedle smlouvy o koupi sta procent akcií společnosti ŽĎAS (včetně dceřiné firmy TS Plzeň) za 1,9 miliardy korun i dohoda o vytvoření fondu mezi CEFC a Hengfeng na investice do průmyslových podniků v ČR, ve kterém má být k dispozici 29,8 miliardy korun.

- Dohoda o strategické spolupráci mezi China CEFC Energy Company a akcionáři J&T Finance Group o koupi dalších 20 procent akcií společnosti za 11,4 miliardy korun. Čínská strana má držet celkem 50 procent J&T Finance Group.

- Memorandum o porozumění mezi českým výrobcem Aircraft Industries a vedením Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang o prodeji 20 letadel L-410 za tři miliardy korun do roku 2020. Součástí je i memorandum o plánované výstavbě společného závodu v Číně, kde by ročně mělo být vyrobeno 18 až 30 letadel s využitím subdodávek z ČR.

- Dohoda o rekonstrukci a nákupu fotbalového stadionu Eden, podle níž mají Beijing Municipal Road and Bridge Group a China CEFC Energy Company za 1,3 miliardy korun koupit 70 procent akcií firmy Eden Arena a vybudovat v pražském Edenu Národní fotbalový stadion.

- Memorandum o porozumění a všestranné spolupráci v oblasti jaderné energie a obnovitelných energií mezi China General Nuclear Power Corporation (CGN) a skupinou ČEZ.

- Dohoda mezi čínskou společností Sinohydro a společností DOE Europe o spolupráci během analytické fáze budování kanálu Dunaj-Odra-Labe.

- Dohoda o jmenování Pavla Nedvěda velvyslancem Čínské fotbalové superligy pro léta 2016-2018.

Toto byl podíl čínského kapitálu v českých firmách k 21. březnu 2016

Podíl čínského kapitálu v českých firmáchPodíl čínského kapitálu v českých firmách|bisnode