Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Profimedia.cz

MIloš Zeman na státní návštěvě v Číně
Miloš Zeman
Zeman a Ovčáček
Miloš Zeman
Miloš Zeman je eurofederalista. Ale vlak přes to jede...
5
Fotogalerie

Zeman: ČR se vymanila z vlivu EU a USA, teď přichází nový začátek

Prezident Miloš Zeman kritizoval v rozhovoru s čínskou televizí CCTV politiku minulé české vlády. Podléhala podle něj Spojeným státům a Evropské unii. Zeman rozhovor týkající se česko-čínských vztahů poskytl před nadcházející návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v ČR.

"Je to nový začátek, protože mezi Čínou a bývalou vládou České republiky byly velmi špatné vztahy. Zdůrazňuji bývalou vládou, protože ta vláda velmi podléhala tlaku Spojených států a Evropské unie. Teď jsme znovu nezávislá země a formulujeme svou zahraniční politiku, která je založena na našich vlastních zájmech. Nevměšujeme se do zájmů žádné jiné země. A to je moje vysvětlení toho nového začátku," sdělil prezident Zeman.

 

Český premiér Bohuslav Sobotka v písemných odpovědích na otázky televize CCTV vyjádřil naději, že se ČR stanem pro Čínu středoevropským finančním a leteckým centrem. Těší se prý také na rozvoj spolupráce s Čínou v oblastech financí, zdravotnictví, sportu a vzdělání.

 

Sobotka v odpovědích na otázky uvádí, že prioritou jeho vlády je prohloubení vztahů s Čínou. "Minulé dva roky jsme se intenzivně zabývali posílením česko-čínských vztahů a toto úsilí nyní začíná přinášet plody," citovala televize ze Sobotkových odpovědí.

 

K finanční spolupráci sdělil, že čínské finanční instituce mají blíže k českým finančním skupinám než k bankám. Vstup těchto velkých institucí na trh bude podle něj nejenom pobídkou finančního, ale všech sektorů české ekonomiky.

Premiér Sobotka se při své loňské návštěvě Číny zúčastnil summitu platformy 16+1, tedy zástupců Číny a šestnácti zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy. Televizi CCTV řekl, že je to významná skupinu a že je hrdý na to, že je ČR jedním z jejích tahounů. Zmínil se, že už se začala projevovat dobrá spolupráce mezi Čínou a ČR v podobě přímého leteckého spojení mezi Prahou a Pekingem, které bylo zavedeno loni na podzim.

 

V nejbližších týdnech se pak chystá letecké spojení mezi Prahou a Šanghají a pak má následovat také linka do Čcheng-tu, tedy střediska province S´-čchuan. Kontakty se podle Sobotky úspěšně rozvíjejí také v oblasti zdravotnictví, protože ČR se stala základnou tradiční české medicíny.

Čína podle českého premiéra míří k transformaci své výroby ve smyslu zlepšení kvality. Doufá proto, že se tím zvýší šance vysoce kvalitní české technologie a průmyslové výroby na čínském trhu.