Tibetská vlajka

Tibetská vlajka Zdroj: Wikipedia Commons

Výzdoba na Evropské před návštěvou čínského prezidenta
Neznámý vandal v noci poničil čínské vlajky připravené soukromou společností, nikoli Kanceláří prezidenta republiky, k vítání čínského prezidenta
Prezident Zeman v čínském zábavném pořadu
Prezident Si Ťin-pching
4
Fotogalerie

Aktivisté nahradili čínské vlajky tibetskými, zasáhla proti nim policie

Web Českého rozhlasu přinesl před několika okamžiky zprávu a fotografie z Evropské ulice, kam byly před několika dny umístěny soukromou firmou čínské vlajky. Zatím neznámí pachatelé je poničili, vlajky proto na den zmizely. Pak se na Evropskou opět vrátily, aby je nyní aktivisté vyměnili za tibetské.

Na Evropské třídě na Praze 6 zasahovala policie. Zasáhla proti skupině aktivistů, která se pomocí zvláštní techniky dostala k vyvěšeným čínským vlajkám podél třídy a začala je vyměňovat za tibetské. Zprávu dnes přinesl Český rozhlas. Není to dnes poprvé, kdy se na Evropské objevil odkaz na Tibet - už dopoledne se podél Evropské objevil billboard zobrazující zesnulého exprezidenta Václava Havla s dalajlámou.

 

Tibetské vlajky visí dnes mimo jiné na radnicích Prahy 6 a Prahy 7. Starosta šesté městské části se již několikrát vyjádřil nesouhlasně vůči čínské výzdobě - zdůraznil, že mu vadí, že je nechala vyvěsit soukromá firma - o účelu čínské návštěvy je díky podobným krokům možné snáze spekulovat. Často zmiňovaný argument, že v západoevropských státech je podobná výzdoba běžná, tak v České republice přebíjí fakt, že to byla právě soukromá firma, nikoliv stát, kdo si tuto výzdobu nechal instalovat.