Pařížské taxi

Pařížské taxi Zdroj: ČTK

Stávka taxikářů v Paříži 27. ledna 2016
Stávka taxikářů v Paříži 27. ledna 2016
Stávka taxikářů v Paříži 27. ledna 2016
Stávka taxikářů v Paříži 27. ledna 2016
Proti Uberu protestují i čeští taxikáři
5
Fotogalerie

Paříž zavedla pevně dané ceny pro taxíky na letišti. Inspirace pro Prahu?

Ani podle najetých kilometrů, ani podle času stráveného v autě. Od 1. března se z pařížských letišť do centra metropole dostanete za fixní, předem danou cenu. Od zavedení postupu, který funguje například v New Yorku, Římě nebo Athénách, si vláda slibuje zatraktivnění a zmodernizování taxikářských služeb, a tím pádem obecně větší spokojenost turistů, kteří tak budou uchráněni od mnohdy nepříjemného překvapení v momentě placení.

Konkrétně z letiště Orly (od centra vzdáleného 17 km) vás taxík sveze za 30 eur (cca 900 Kč) na levý břeh a za 35, pokud je váš cíl na pravém břehu Seiny. Z letiště Roissy-Charles-de-Gaulle (29 km od centra) vás cesta bude stát 50 (cca 1400 Kč), respektive 55 eur. Záměr, který se dneškem uvádí v praxi, oznámila francouzská vláda už v červnu loňského roku. Zatímco u širší veřejnosti se krok setkal spíše s pozitivním ohlasem, pařížským taxikářům hnul pěkně žlučí. Transfery z letišť patří mezi ty nejrentabilnější, už tak slušný výdělek navíc doposud taxikářům často vylepšovaly i pověstné pařížské zácpy, jež cestu mohly prodloužit i o dobrou hodinu. Běžně se tak cena vyšplhala k sumě 50 euro (přibližně 1400 Kč) v případě cesty z Orly, k 70 eurům (1900 Kč) u cesty ze vzdálenějšího letiště Charles de Gaulle. 

Zavedení fixních tarifů není jedinou hořkou pilulkou, kterou musí pařížští taxikáři spolknout. Už nějakou dobu jim (stejně jako v řadě dalších měst a zemí) leží v žaludku řidiči-soukromníci s aplikací Uber — v té vidí konkurenci, navíc nekalou. Nemají specificky označená auta, klienty smějí nabírat pouze na základě předem dané objednávky, nikoli jen tak na ulici. I to se ale podle názoru pařížských taxikářů za tiché tolerance úřadů běžně děje.

K vyjádření svého názoru využili taxikáři opakovaně francouzského oblíbeného nástroje – stávky a blokády. Naposledy se tak stalo 27. ledna. Na 1200 taxíků vyjelo do ulic, aby na protest pomalou spanilou jízdou blokovaly provoz. Pro některé z manifestujících byla zvolená forma protestu málo důrazná, a tak došlo i na pálení pneumatik. Dvacet nejvehementnějších taxikářů skončilo v policejní cele.

Zatímco boj s VTC ještě neskončil, se zavedením fixních tarifních cen evidentně pařížským šoférům nezbude než se smířit. Vzhledem k pověsti, která předchází pražské řidiče taxíků (někteří jsou schopni si účtovat i 99 Kč za kilometr), by stálo za úvahu, jestli k něčemu podobnému nepřistoupit i tady. Zatím jim magistrát dává pouze horní limit; někteří však protestují za jeho zvýšení.