Tohle není zpráva o novém videoklipu.

Tohle není zpráva o novém videoklipu. Zdroj: Profimedia.cz

Nechtějte, aby se do toho vložil Snoop Dogg.
Naštěstí má Kesha pár dobrých kámošů - tady s Alicem Cooperem.
Nabízí se otázka, jak se budou po prvních dvou albech Animal a Warrior jmenovat.
Tohle není zpráva o novém videoklipu.
4
Fotogalerie

#FreeKesha: Takový ten pocit, když se zpěvačka nemůže vyvázat ze smlouvy s údajným znásilňovačem

Kesha (často psáno jako Ke$ha) je úspěšná zpěvačka žebříčkových hitů Tik Tok nebo We R Who We R, tvář na deskách Animal či Warrior, stejně jako autorka písní pro jiné interprety – složila třeba Till the World Ends pro Britney Spearsovou. Kesha je také osmadvacetiletá dívka, která je smluvně vázaná k člověku, který ji údajně znásilnil. A nemůže se z té smlouvy dostat ven.

Minulý pátek (19. 2. 2016) skončila Kesha v manhattanské soudní místnosti v slzách, když ji tady odmítli ze smlouvy vyvázat. Na Twitteru se ujal hashtag #FreeKesha, pod nímž jí vyjadřují podporu nejen její fanoušci. Na pokračování soudní pře jí věnovala kolegyně z branže Taylor Swiftová čtvrt milionu dolarů. Podporují veřejně vyjádřily také zpěvačky Lady Gaga, Kelly Clarksonová, Demi Lovatová, Lorde, Ariana Grandeová a další. Jenže soud v pátek rozhodl, jak rozhodl. Kesha pořád dluží labelu producenta uměleckým jménem Dr. Luke (říká se mu tak prý od doby, kdy ještě dealoval trávu) šest dalších alb.

Nabízí se otázka, jak se budou po prvních dvou albech Animal a Warrior jmenovat.Nabízí se otázka, jak se budou po prvních dvou albech Animal a Warrior jmenovat.|Profimedia.cz

Jak to vlastně začalo: V říjnu 2014 obvinila Kesha Dr. Luka z toho, že ji před mnoha a mnoha lety (krátce po jejích 18. narozeninách) zdrogoval a znásilnil. Což nebylo vše – Dr. Luke se na Keshe podle obvinění dopouštěl také kontinuálního nátlaku, který pro pozici jejího chlebodárce splňoval klasickou definici domácího násilí: například po jejím vzhledu se vozil tak dlouho a s takovou vynalézavostí (přirovnával její tělo třeba k ledničce, což může člověku připadat vtipné – ale poslouchejte to půl roku v kuse pod psychickým nátlakem), že se z Keshy stala bulimička na plný úvazek. A tak nyní požadovala vyvázání ze smlouvy s Dr. Lukem a jeho labelem tak, aby mohla nahrávat muziku pro jiné.

A místo toho, aby se Dr. Luke po obvinění radši odplazil někam do rohu jako smradlavý červ, kterým podle mnohých ukazatelů zřejmě je, zažaloval na oplátku Keshu s tím, že ona se chce prostě jen vyvázat ze svých smluvních závazků. Proč bojuje Dr. Luke boj, který se dá ukončit jedním podpisem? Možná protože je pro něj Kesha chodící stroj na prachy (k únoru 2016 Kesha prodala celosvětově na 60 milionů nahrávek). Možná proto, že násilníci neradi prohrávají.

Naštěstí má Kesha pár dobrých kámošů - tady s Alicem Cooperem.Naštěstí má Kesha pár dobrých kámošů - tady s Alicem Cooperem.|Profimedia.cz/MAVRIXONLINE.COM

Moment, jak to ale OPRAVDU začalo? Opravdu to začalo, když bylo Keshe 17 let a ona se přestěhovala z Nashvillu do Los Angeles a začala tu nahrávat písničky pro producenta Dr. Luka – a pro jeho label Kemosabe Records, který nevlastní nikdo menší než Sony Music.

Sony Music? Tak to je hustý. Jo, to je, a nepřerušuj mě pořád, prosím tě. Zajímavé na tom je, že Kesha soudně neusiluje o nic jiného, než aby nemusela strávit dalších mnoho tvůrčích let v žoldu údajného násilníka, který ji drží pod krkem smlouvou. Podobně jako mnohé dívky a ženy, které od svých Romeů inkasovaly nějaký ten pravý hák, Kesha nebojuje o to, aby se chlapec dostal do vězeňských sprch na tisíc let, ale pouze o to, aby se od něj dostala co nejdál. Což jí teď soud zatrhl.

A nemůže tu smlouvu pro Lukův label ukončit Sony? Správně! Alespoň podle autorů onlinové petice, pod níž je podepsáno už na 185 000 lidí. „Sony může tohle všechno uzavřít hned teď tím, že ukončí Keshinu smlouvu s Dr. Lukem,“ píšou. „Prosím, podepište petici, aby Sony vědělo, že má osvobodit Keshu - #FreeKesha: Nenuťte ji pracovat s tím, kdo ji údajně zneužil!“

A tys to podepsal? No, jo, podepsal. Ty ne?

Já ne. Co když Kesha kecá a ten chlápek má pravdu? Možné to je. Hele, vzpomínáš si na Chrise Browna? Jo, to je ten umělec, co v roce 2009 zmaloval Rihannu tak, že její hlava po romantickém rande s ním vypadala jako přezrálý meloun s očima, ne?

Nechtějte, aby se do toho vložil Snoop Dogg.Nechtějte, aby se do toho vložil Snoop Dogg.|Profimedia.cz

Přesně ten. Tak tenhle chlápek byl obviněn a posléze také usvědčen z toho, že zmlátil svou tehdejší přítelkyni Rihannu jak nějakého protivníka v boxerském ringu. To udělalo asi pěkně tlustou čáru za jeho kariérou. Kam tím míříš?

Tam, že to jeho kariéru ve skutečnosti nijak nezpomalilo. Od té doby vydal Chris Brown šest alb. Tolik alb teď dluží Kesha Dr. Lukovi. Jo. Lidi si kupujou alba od týpka, co zmlátil Rihannu? Jo. Ale na rozdíl od něj Kesha, která je naopak obětí takového násilí, se svou kariérou nehne. Mužští násilníci – ženské oběti 1:0. To je tvoje myšlenka? Ne, četl jsem to na Twitteru.

„Chris Brown zmlátí Rihannu. Dál vydělává miliony. Kesha žene znásilňovače k soudu. Konec kariéry?“ píše na Twitteru třeba Stephanie Be. „Fakt, že Chris Brown pokračuje v úspěšné hudební kariéře, ale Kesha nebude moct nahrávat desky, o naší společnosti něco vypovídá,“ píše Brandon Evers. Jistěže je to zkratkovité. Stejnou pozornost by bylo nasnadě věnovat situaci, kdyby se Keshe podařilo ze smlouvy vyvázat – vzroste pak počet podobných obvinění? Ale je to střípek mozaiky. A do té mozaiky toho patří mnohem víc.

Člověče, tady čtu, že David Bowie jednou ojel třináctiletou holku. Nějakou Lori Maddoxovou... Ale no tak, o mrtvých jen dobře, ne? Vždyť to byl David Bowie...