Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron Zdroj: Downing Street

Francouzká policie vytlačuje Súdánskou ženu od plotu do Eurotunelu
Těsně před ústím Eurotunelu
Před plotem u Eurotunelu
Uprchlíci ze Súdánu a Afghánistánu
Křesťanský kostelík v urchlickém táboře Džungle
20
Fotogalerie

Když opustíme EU, přijde k nám víc uprchlíků, straší Cameron skeptiky

V debatě o případném brexitu padají různé argumenty, že je občas těžko čitelné, kdo kde stojí. Zajímavě komplikovanou konstrukci přinesl přímo premiér David Cameron, který sám má celkem nezáviděníhodnou pozici. Zakládá se ale na reálných faktech: Francouzští pohraničníci by se totiž vykašlali na spolupráci s britskými a nechali by migranty přebývající v „džungli“ v Calais překonat La Manche.

Británie není v schengenském prostoru bez hraničních kontrol a od kontinentu ji samozřejmě odděluje kanál, ale ten by nemusel stačit. Opuštění EU s její svobodou pohybu by mohlo v otázce běženců skutečně Britům situaci zkomplikovat. Už nějakou dobu totiž britští pohraničníci střeží hranici nikoli na britském území, ale už v Calais – kontroly provádějí spolu s francouzskými kolegy. Do tunelu či na trajekt se tak nemá dostat nikdo, koho Británie nechce.

„Pokud by Británie EU opustila, nemáme žádnou záruku, že by kontroly takto pokračovaly,“ upozorňuje premiérův úřad. „Bez nich by nic nezabránilo tisícům lidí překonat Kanál, dorazit do Kentu a žádat o azyl.“ A podle Camerona jsou někteří francouzští politici právě na něco takového celí žhaví, takto musejí problém migrantů kempujících v Calais řešit hlavně oni. Třeba podle Xaviera Bertranda, který se v prosinci stal šéfem regionu Nord-Pas-de-Calais-Picardie, není revize smlouvy s Brity „žádné tabu“. „Před dohodou s Francií žádalo v Británii o azyl nějakých 80 tisíc lidí ročně,“ připomíná někdejší šéf britských pohraničníků Rob Whiteman. „Teď je to asi 30 tisíc za rok, takže bychom pravděpodobně těch dalších 50 tisíc žádostí zase měli zpátky,“ řekl rádiu BBC.

Cameronovi oponenti nicméně takovou argumentaci neberou a obviňují ho z vyvolávání paniky. Poukázali například na listopadový výrok francouzského ministra vnitra Bernarda Cazeneuva právě o možném zrušení společných kontrol: „Dalo by to signál pašerákům lidí a přivedlo by to do Calais mnohem větší davy migrantů. Byla by to humanitární katastrofa. Takovou nerozumnou politiku vláda nepovede.“

Jenže nikde není řečeno, že se socialisté udrží u moci i další období. Jak by se asi zachoval Nicolas Sarkozy , ba snad Marine Le Penová?