Marine Le Penová

Marine Le Penová Zdroj: Front National

Nicolas Sarkozy
Francouzká policie vytlačuje Súdánskou ženu od plotu do Eurotunelu
Křesťanský kostelík v urchlickém táboře Džungle
Nabijíme mobily v táboře Džungle
Francois Hollande
5
Fotogalerie

Zveličování migrace. Cenu Lhářka roku bere Marine Le Penová

Titul Lhářka roku si ve Francii vysloužila šéfka populistické Národní fronty Marine Le Penová. Novináři ji zvolili za širokou škálu nepravdivých a zavádějících výroků, zejména v otázkách migrace, díky kterým právě Le Penová získává podporu.

Cenu vymyslel politolog a autor knihy Malý průvodce lží v politice Thomas Guénolé. Do poroty si přizval novináře z prestižních titulů Slate, Le Point, Le Figaro, France Info, Le Monde a Libération. Členové poroty se ve svých rubrikách obvykle věnují právě demagogiím a lžím politiků.

„Ocenění se uděluje s humorem, aby podněcovalo politickou třídu k menšímu lhaní, aby upozornilo politické novináře, kterak je důležité kontrolovat fakta, i aby povzbudilo širokou veřejnost k ověřování pravdivosti toho, co politici tvrdí," vysvětluje Guénolé.

Absolutním vítězem Ceny pro lháře v politice 2015 získala Le Penová za „hromadu lživých tvrzení o migrantech či o džihádismu“, shrnuje porota výsledky. Konkrétněji připomíná třeba zveličování počtu uprchlíků mířících do Evropy – v květnu tvrdila, že každý den překročí hranice 4500 tisíce migrantů, ovšem to bylo pouze nejvyšší číslo, které za den pohraničníci unijní agentury Frontex napočítali; denní průměr byl tehdy 330 lidí. Podobně Le Penová šířila oblíbený mýtus, že to všechno jsou mladí muži, co jen hledají lepší bydlo, nebo vylhanou zprávu o tom, jak proradní uprchlíci zaútočili na nebohé záchranáře.

Všechna tato témata Le Penové a její straně pomohla ke slušným výsledkům v prvním kole regionálních voleb začátkem prosince, leč druhé kolo FN docela projela.

Marine Le Penovou novináři ve Francii zrovna nemusejí, ale cena Lhář roku je nestranná – v dalších kategoriích bodovali zástupci vládních socialistů i opozičních republikánů.

Například kumulantem roku je Jean-Yves Le Drian, ministr obrany. Navzdory prezidentovi se koncem roku chopil zároveň druhého mandátu, a to šéfa regionu Bretaň. „Když budu prezidentem já, ministři nebudou smět kumulovat své funkce s místními mandáty, neboť soudím, že se musejí plně věnovat svým úkolům,“ sliboval François Hollande před volbami.

Prezident osobně ovládl jen jednu vedlejší kategorii: Zvláštní cenu za statistickou odvahu. Hovořil onehdy o úspěšné bilanci více než tří tisíc domovních prohlídek na základě výjimečného teroristického zmocnění, totiž bez soudní kontroly. Výsledkem bylo 464 zjištěných přestupků, ale pouhé čtyři prohlídky odhalily nějaké stopy po terorismu.

Naopak pravičáci ze strany Republikáni ovládli kategorie mužského i ženského výkonu ve vedlejší roli. Lydia Guirousová, která straně chvilku dělala mluvčí, se provinila na podobné téma jako Le Penová, tvrdila, že Francie přijímá z celé Evropy nejvíc cizinců.

Zajímavá tvrzení by se našla i v případě Nicolase Sarkozyho, který se na pravici snaží o návrat do prezidentského paláce, leč letos drží „totem imunity“, neboť vloni vyhrál hlavní cenu.

Českou politiku podobně sleduje server Demagog.cz, snaží se ověřovat výroky jednotlivých osobností. Za loňský rok statistikám vévodil Miloš Zeman – server napočítal patnáct nepravdivých a deset zavádějících výroků. V těsném závěsu pak byl Miroslav Kalousek (TOP 09) se třinácti lživými a jedenácti zavádějícími.