Zbraně

Zbraně Zdroj: Profimedia.cz

Rakušané mají strach o svoji bezpečnost, roste prodej zbraní. Policie je z toho neklidná

V Rakousku se v posledních měsících prudce zvýšil prodej zbraní, které nakupují obyčejní občané. Podle policie je jako důvod uváděn strach o osobní bezpečnost, který prý ještě narostl po loňských teroristických útocích v Paříži a kvůli zvyšujícímu se počtu uprchlíků, kteří jsou v Rakousku.

Až do září roku 2015 bylo ve Vídni vydáno měsíčně kolem stovky povolení na nákup zbraní. V říjnu to bylo už přes dvě stě povolení a v listopadu 457.

„Je zřejmé, že u lidí se zvýšil obecný pocit neklidu,“ řekl rozhlasové a televizní stanici ORF Robert Siegert, mluvčí Rakouské obchodní komory. Podle něj je nárůst prodeje nejrůznějších zbraní, od pistolí, revolverů, pepřových sprejů až po tasery v poslední době „prudký“.

Například ve spolkové zemi Štýrsko, která hraničí se Slovinskem, odkud do země proudí migranti, byl na podzim loňského roku zaznamenán podle jednotlivých okresů dvoj až čtyřnásobný nárůst prodeje zbraní pro osobní potřebu.

„Většina lidí řekla, že chce mít zbraň, protože se už necítí v bezpečí,“ potvrdil Herbert Fuik z velitelství štýrské policie.

Sociolog Reinhard Kreissl na webu the local.at uvedl, že Rakousko je zemí s nízkou kriminalitou, a že větší počet zbraní vlastněných lidmi může přispět ke zvýšenému počtu útoků a loupeží. Také policie má z podobného trendu obavy a veřejnosti slibuje, že posílí hlídky a bude ostražitější.

Jenže po zveřejnění informací o sexuálních útocích a krádežích ze silvestrovské noci, které se týkaly v menší míře i Rakouska, zájem o nákup zbraní dál narostl.

V Rakousku ale platí poměrně přísné zákony, pokud jde o držení zbraní. Nejsou tak rezolutní, že byste samotnou zbraň nemohli vlastnit, ale její nošení na veřejnosti už podléhá daleko přísnější regulaci.

K uvolnění prodeje zbraní vyzývá v posledních týdnech v Česku i kampaň strany Svobodných, která se jmenuje „Zbraň každému rozumnému člověku“.