Rakouská policie omylem zatkla kolegy z Česka - ilustrační foto

Rakouská policie omylem zatkla kolegy z Česka - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Chybička se vloudila: Rakouská policie omylem zatkla kolegy z Česka

Vídeňská policie při lednovém zásahu proti levicovým odpůrcům nacionalistického plesu nedopatřením zadržela i tajné české vyšetřovatele v civilu. Policie nyní podle agentury APA přiznala, že se omylu dopustila před takzvaným plesem akademiků, který na vídeňském zámku Hofburg 30. ledna pořádala Svobodná strana Rakouska (FPÖ).

Vídeňská policie se v den konání plesu pochlubila, že na dálnici A4 východně od metropole zadržela šest "těžce" ozbrojených osob z českého autobusu. Na Twitteru na důkaz umístila fotografii s vystřelovacím nožem i takzvanými boxery.

Policejní mluvčí Roman Hahslinger ale APA potvrdil, že mezi zadrženými byli i dva utajení vyšetřovatelé z České republiky. "To jsme ovšem při kontrole nevěděli, skrytí vyšetřovatelé se neprozradili," připustil mluvčí.

Na skutečnost předtím ve čtvrtek upozornilo vídeňské volební uskupení Wien anders (Vídeň jinak), které zahrnuje mimo jiné Piráty a komunisty.

Uskupení vídeňské policii vytklo, že informovala o zatýkání a podezření na údajné vytvoření zločinecké skupiny, ale zamlčela, že ve skutečnosti šlo o české policisty. To prý bylo od zemské policie "zcela neseriózní".

Ples Svobodných do Vídně pravidelně láká levicové a anarchistické demonstranty a aktivisty bojující proti radikální pravici. Naposledy bylo kvůli akademickému plesu v pohotovosti 2500 policistů a nahlášeno bylo 14 protestů, kterých se podle policejních odhadů účastnilo asi 5000 demonstrantů.