Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: Michal Šula / Mafra / Profimedia

Chovanec: Policisté kvůli migraci dál zůstanou na hranicích s Rakouskem

Policisté budou nadále hlídat mezinárodní přechody na hranicích s Rakouskem. Řekl to dnes ministr vnitra Milan Chovanec. Policisté dělají kvůli migrační krizi zvýšené kontroly sedm měsíců, za tu dobu zadrželi přes 3300 lidí. Policisté se nyní zaměřují hlavně na šest hraničních přechodů s Rakouskem, u zbývajících osmi dělají i dále namátkové kontroly.

Česko je podle Chovance nadále na hranicích s Rakouskem obezřetné, protože do Evropy stále proudí několik set uprchlíků denně. V sousední zemi také zaznamenali až 100.000 žádostí o azyl a hrozí, že by přes Česko mohli putovat uprchlíci nelegálně. "Opravdu hrozí, že by z této strany mohli uprchlíci procházet," řekl Chovanec.

Podle ministra se i letos může opakovat scénář z loňska a zavádění kontrol na hranicích. "Kdybychom měli jakoukoliv informaci o tom, že je potřeba kontroly zavést, tak jsme připraveni do lhůty pěti hodin nasadit polici a armádu. Jsme na to připraveni, cvičili jsme na to," uvedl Chovanec.

Podle ministra migrační krize oslabila méně, než se očekávalo. "Teplá zima a povětrnostní podmínky umožňují, aby do Evropy přicházelo kolem 2000 uprchlíků denně," uvedl Chovanec.

Česká policie za prvních jedenáct měsíců loňského roku zadržela 8175 nelegálně pobývajících cizinců, což je meziročně o 3799 více. Nejčastěji policisté zadrželi občany Sýrie, následovali Ukrajinci, Afghánci, Kuvajťané a Iráčané. Zvýšené policejní kontroly platí od poloviny června.