Severokorejská pop-skupina Moranbong

Severokorejská pop-skupina Moranbong Zdroj: YouTube

Severokorejská pop-diplomacie ve stylu Spice Girls má za úkol obměkčit srdce Pekingu

Moranbong,  severokorejská dívčí pop-kapela, kterou v roce 2012 vytvořil sám vůdce Kim Čong-un, míří do Číny. Za úkol má okouzlit mocnost a zajistit veto v Radě bezpečnosti OSN, která bude projednávat porušování lidských práv režimem v Pchjongjangu.

Skupina mladých a krásných dívek v minisukních není jen o zvláštní směsi tradiční a populární hudby. Hraje sice lidovky i revoluční songy v novém aranžmá a její vystoupení doplňují tematické projekce, současnou propagandu však v textech nelze přeslechnout. Samotnému Kimovi dívky říkají Náš otec.

Jak půvabně uvedla severokorejská státní tisková agentura KCNA, kapela brzy předvede své přátelství Číně. Kim ji totiž posílá na týdenní turné do Pekingu. Pchjongjang usiluje o zlepšení vztahů se spojencem před důležitým jednáním v OSN.

V úterý bude Rada bezpečnosti projednávat porušování lidských práv v Severní Koreji. Aktivisté doufají, že OSN odkáže Kima k Mezinárodnímu trestnímu soudu. Čína, která má jako stálý člen rady právo veta, je pro Severní Koreu nadějí, jak se takovému výsledku vyhnout.

Když se Kim dostal v roce 2011 k moci, vztahy mezi Pekingem a Pchjongjangem byly napjaté, ale podle televize CNN se poslední měsíce nesou v duchu jistého oteplení. O další posuny do roviny přátelských vztahů se má postarat Moranbong. Jejich vystoupení jsou protkána sóly elektrických nástrojů, stupňovaným zvukem bicích a sugestivní choreografií.

To vše tvoří mix evokující styl západních rockových show. V jednom ze svých prvních koncertů použili Moranbong melodii z filmu Rocky. Elektrické nástroje a syntetizéry působí v rukou slečen jako zbraň, kterou se Kim evidentně snaží využít.

Zdánlivé oteplení vztahů může být pokus Pekingu dostat Pchjongjang zpět k jednacímu stolu. Čína se ve spojení s Japonskem a Jižní Koreou snaží obnovit rozhovory korejském jaderném programu.

V uzavřeném režimu, této svérázné orientální despocii, jsou Moranbong hitem a vyvolávají davové šílenství. V televizi jim vždy patří hlavní vysílací čas. Jestli se podaří vzbudit úžas i na mezinárodní politické scéně je však otázkou, kterou si muž „s laskavým srdcem“ a „sladkým úsměvem“, jak dívky o Kimovi zpívají, patrně právě klade.