Fašistická slovenská kapela bude jako první kapela ze Západu hrát v Severní Korei, napsal britský Daily Mail o skupině Laibach

Fašistická slovenská kapela bude jako první kapela ze Západu hrát v Severní Korei, napsal britský Daily Mail o skupině Laibach Zdroj: Daily Mail

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Laibach nejsou ani fašisti, ani Slováci. Daily Mail kecá

Je to dobrý, i kolegové ve Velké Británii, baště vysoké mediální kultury, dělají legrační chyby. Redakce Daily Mail online ukázala, že ta havěť z východní Evropy se jim trochu plete.

Mám rád chytristické výkřiky v diskusích o tom, jak jsou česká média ve srovnání s těmi zahraničními blbá. Jako „To by se v Británii stát nemohlo!“. Nebo někde jinde. Všude na západ od nás jsou samozřejmě media dokonalá. Proto mne potěšilo, když jsem na Facebooku zahlédl pouták na článek v britském Blesku - Daily Mail Online. Dočetl jsem se v něm - už v titulku - dva úplné nesmysly, a skutečně mě to zahřálo u srdce.

Původní titulek článku totiž zněl „Fašistická slovenská kapela bude jako první kapela ze Západu hrát v Severní Korei“. Tedy na vysvětlenou: Liabach je velmi často nepochopená parodie na jakoukoliv totalitu. Oni totalitu ve svých písních nevelebí, nevyzývají k ní, neklaní se jí, oni ji parodují. Soudruhům ze severní Koreje, stejně jako novinářům z Daily Mail, nedošlo, že nejde o velebení Systému, ale jeho karikaturu. Přiznávám ale - to je téma pro Daily Mail i korejské cenzory příliš složité.

Fašistická slovenská kapela bude jako první kapela ze Západu hrát v Severní Korei, napsal britský Daily Mail o skupině LaibachFašistická slovenská kapela bude jako první kapela ze Západu hrát v Severní Korei, napsal britský Daily Mail o skupině Laibach|Daily Mail

Že si ale tento renomovaný list plete Slovensko a Slovinsko, je fakt trapný, a kolegové z Daily Mail prokázali opravdu pěknou míru ignorance. Nyní už je titulek opravený, ale v poutáku na Facebooku zůstal. A také jej vidíme v URL onoho článku v Daily Mail.

Takže si mohu dovolit trochu obrátit obvyklé stesky internetových diskutérů: Daily Mail a všechna britská media s nimi jsou úplní ignoranti a pitomci, to by se v Blesku stát nemohlo!!!

Jak to vlastně na koncertě vypadalo se podívejte zde: