Miloslav Ransdorf

Miloslav Ransdorf Zdroj: ČTK

Ransdorf prý dal KSČM dokumenty vyvracející, že spáchal zločin

Europoslanec Miloslav Ransdorf prý přinesl na dnešní schůzku s vedením KSČM dokumenty, které vyvracejí, že se dopustil trestného činu. Novinářům to po zhruba hodinovém jednání řekl předseda strany Vojtěch Filip. Švýcarská policie zadržela Ransdorfa spolu se třemi Slováky ve čtvrtek v curyšské bance kvůli podezření z finančního podvodu. Mluvčí vrchního státního zastupitelství v Curychu Corinne Bouvardová ČTK řekla, že švýcarská justice považuje všechny čtyři za obviněné a žalobci s nimi vedou trestní řízení kvůli majetkovým deliktům.

Státní zastupitelství obecně ve Švýcarsku zahajuje trestní řízení poté, co od policie obdrží spis. Zahájením řízení se z podezřelých stávají ve švýcarském právním systému obvinění, aniž je toto označení vázáno na formální akt sdělení obvinění. Naproti tomu v Česku se podle trestního řádu obviněným stane osoba podezřelá ze spáchání trestného činu doručením usnesení o zahájení trestního stíhání, které vydává policejní orgán nebo výjimečně státní zástupce

Ransdorf vyloučil možnost, že v případě naletěl podvodníkům. Prohlásil, že kauza pro něj nekončí. Po poradě s právníky chce očistit své jméno. "Než jsem do Švýcarska jel, tak jsem měl možnost seznámit se s dokumenty, které prokazovaly, že opravdu to dědictví je reálná záležitost," řekl novinářům Ransdorf. Komunistický poslanec se domnívá, že "někomu šlápl na kuří oko". "Rozhodně vylučuji, že bych naletěl podvodníkům," prohlásil.

Chybu prý udělal v tom, že nepočítal s tím, jak mocný je bankovní sektor ve Švýcarsku. "V podstatě to je spolu s policií rozhodující síla ve státě," poznamenal Ransdorf.

Vedení komunistické strany ještě v neděli "s politováním" konstatovalo, že europoslanec s ním "přes veškerou snahu" nekomunikuje. Posléze se Ransdorf s Filipem dohodl, že dnes přijde celou věc vysvětlit na kolegium. Do ústředí strany europoslanec přijel černým superbem kolem skupiny novinářů, kteří na něj čekali. Před jednáním s vedením strany ale nic neřekl.

Podle Filipa vedení strany vidělo dokumenty, které vyvracejí domněnky, že by se Ransdorf dopustil trestného činu. "Bylo to ověřeno i dnes stanoviskem státního zastupitelství, že proti němu nebylo vzneseno žádné obvinění," řekl Filip. Podle místopředsedkyně KSČM Miloslavy Vostré kauza pro stranu dneškem končí a nebude ji dál komentovat. "Pevně věříme, že kroky, které kolega Milan Ransdorf podnikne, povedou k vysvětlení celé situace a k jeho očištění," doplnila Vostrá.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák řekl, že švýcarská policie zadržela čtveřici kvůli podezření, že se v curyšské bance pokusili o převod vysoké částky peněz na základě dokumentů, které neodpovídaly skutečnosti. Slovenská média uvedla, že transakce se týkala částky 350 milionů eur (9,45 miliardy korun).

Ransdorf rozhovoru pro média ale řekl, že nechtěl ve švýcarské bance vybírat peníze, chtěl prý jen informace k dědictví po občance Švýcarské konfederace, která zemřela v roce 2005. Dědicem má být český občan. V žádném případě podle něj nemělo jít o jakékoliv dědictví po příslušníkovi SS, jak některá média uváděla, či o majetek židů, kteří si jej v bance za války uschovali.