Video placeholde

KALOUSEK pro Reflex: Pokud propadneme hysterii a omezíme svobodu, teroristé zvítězí

Na teror v Paříži reaguje celá řada politiků. Schází se bezpečnostní rada státu. První místopředseda TOP09 Miroslav Kalousek v krátkém rozhovoru pro Reflex.cz vysvětluje, proč je teď nutné nepodlehnout strachu, panice a hysterii. Podívejte se také na krátké video. Zde jsou jeho slova:

Video placeholde
Miroslav Kalousek: Proč je teď nutné nepodlehnout strachu, panice a hysterii • Reflex.cz
"Všichni jsme teď v šoku a všichni se teď bojíme. Strach je přirozená lidská emoce. Když už se nebojíte o sebe, bojíte se aspoň o své blízké. Nejhorší by bylo strachu podlehnout. Nepodlehnout strachu je naše první povinnost. Musíme situaci řešit racionálně a ne hystericky. A také neideologicky.

Pokládám za pravděpodobné, že vraždy nijak s uprchlickou vlnou nesouvisí. Je docela možné, že tam vraždili francouzští občané, kteří jsou tam druhou třetí generaci. Kteří vyrostli na francouzských sociálních dávkách. To by mě nepřekvapilo. Spojovat to s uprchlickou vlnou by bylo asi velmi krátkozraké.

Důležité je posílit zpravodajské služby a nepodlehnout strachu. Teroristé mají jasný cíl: svobodnou demokratickou společnost destabilizovat a vystavit hrůze. Podlehnete-li strachu, začnete dělat opatření, která vám svobodu začnou omezovat. Pokud to uděláte, bude ten útok úspěšný."