Sergej Bubka

Sergej Bubka Zdroj: ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Mají být Rusové vyloučeni z olympiády? Ukrajinec Bubka je proti

Bývalý skvělý atlet a nynější viceprezident Mezinárodní atletické federace Sergej Bubka nepodporuje vyloučení ruských závodníků z Olympijských her v Riu. Mezinárodní dopingová asociace takový krok doporučila.

Bubka dnes hovořil s novináři v Kyjevě a svěřil se jim s dosud trvající hořkostí z toho, že kvůli sovětskému bojkotu olympiády v Los Angeles v roce 1984 nemohl na hrách závodit. Proto nepodporuje kolektivní potrestání ruských atletů. Chce chránit ty nevinné, kteří závodili čistí a na plošný zákaz by doplatili.

V Rusku se mezitím uklidňuje nálada zaměřená proti Západu, který včera opět některá média označila za původce všeho zla, za konstruktéra skandálu s cílem poškodit ruský sport. Důvodem je umírněné prohlášení prezidenta Vladimira Putina, jenž vyzval k vyšetření aféry.

Bubka si nepřeje, aby museli nevinní ruští atleti zažít podobnou zkušenost jako on, když v roce 1984 jako úřadující mistr světa ve skoku o tyči nemohl kvůli bojkotu východního bloku startovat na olympijských hrách v Los Angeles.

"Mnoho nadějných sportovců nikdy nedostalo šanci bojovat o olympijskou medaili," uvedl Bubka, který pak ovládl soutěž tyčkařů na následujících hrách v Soulu. "Máme zodpovědnost chránit čisté sportovce před každou formou hromadného vyloučení. Nesmíme je trestat," dodal.

Vyloučit Rusko z mezinárodní atletické asociace IAAF a ze všech soutěží v pondělí doporučila Světová antidopingová agentura WADA kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu.

"Jako svaz musíme jednat. Musíme projít případ od případu, osobu po osobě," řekl Bubka v rozhovoru na webu Mezinárodní asociace sportovních novinářů (AIPS). Potrestán by podle něj měl být každý, kdo je do případu zapleten - funkcionáři, trenéři, manažeři.

"Ti musí zaplatit svoji cenu. Ale normální sportovci, kteří s tím případem nemají nic společného, by neměli přijít ani o jediný závod," uvedl Bubka.