Olympijské vítězka v běhu na 800 metrů z Londýna Marie Savinovová

Olympijské vítězka v běhu na 800 metrů z Londýna Marie Savinovová Zdroj: ČTK

Komise navrhuje vyloučit Rusy ze všech atletických soutěží kvůli dopingu

Nezávislá vyšetřovací komise Mezinárodní antidopingové agentury WADA doporučila vyloučit ruskou federaci ze světové atletické asociace IAAF a tím i ze všech soutěží včetně olympijských her kvůli rozsáhlému porušování antidopingového kodexu. Navrhla také doživotní zákaz činnosti zatím pěti sportovcům a stejnému počtu trenérů či funkcionářů. Mezi nimi figuruje i jméno olympijské vítězky v běhu na 800 metrů z Londýna Marie Savinovové.

Komise také požaduje odebrání akreditace moskevské antidopingové laboratoři a okamžitou suspendaci jejího ředitele Grigorije Rodčenka. Ten podle zveřejněné zprávy nařídil těsně před loňským prosincovým auditem WADA zničit přes 1400 uchovaných vzorků coby možných důkazů.

Zpráva čítající přes 300 stran uvádí, že v ruské atletice dochází k systematickým dopingovým praktikám se státní podporou. Komise potvrdila, že je provázela korupce zasahující až do nejvyšších sfér federace IAAF. Důkazy byly postoupeny Interpolu.

Zaznělo přímo obvinění ruského ministra sportu Vitalije Mutka, že nařídil "manipulaci s určitými vzorky". Předseda komise Kanaďan Dick Pound uvedl, že si neumí představit, že by o tom Mutko nevěděl. Ruský ministr je zároveň členem výkonného výboru FIFA a předsedou organizačního výboru MS ve fotbale v roce 2018. Jeho případem se hodlá zabývat etická komise FIFA.

V první reakci Mutko uvedl, že zpráva WADA je "politicky motivovaná", komise pro svá tvrzení nemá důkazy a že agentura může jen doporučovat, nikoli trestat. Tuto pravomoc má Mezinárodní atletická federace.

Předseda IAAF Sebastian Coe označil zprávu za alarmující a slíbil urychlenou reakci na ni. Vedení ruské atletiky vyzval, aby se do konce týdne ke zprávě vyjádřilo.

Komise zjistila, že docházelo k zatajování pozitivních dopingových testů, čímž byly ovlivněny výsledky vrcholných soutěží. To se týká například běhu na 800 metrů na olympijských hrách v roce 2012, protože jeho vítězka Savinovová by za normálních okolností neměla být kvůli dopingu vůbec na startu, stejně jako bronzová Jekatěrina Poistogovová.

Autoři zprávy vyslovili závěr, že atletické soutěže na hrách v Londýně byly znehodnoceny i účastí dalších ruských atletů. Rusko bylo v roce 2012 se sedmnácti medailemi druhou nejúspěšnější zemí v atletických soutěžích po Spojených státech.

Podle Pounda není cílem celé akce někoho vylučovat z olympijských her. "Ale někdy to je prostě cena, kterou musíte zaplatit. Možná je to ještě pozůstatek starého sovětského systému, kterého se Rusko každopádně musí zbavit a začít znovu," řekl. Podobné problémy ale podle něj určitě nepanují pouze v Rusku a pouze v atletice. Jako další možný případ jmenoval Keňu.

Také podle předsedy ČOV Jiřího Kejvala je zpráva WADA velmi znepokojující. "Může mít dalekosáhlé důsledky. Pokud se prokáže systematický doping, jsem pro velmi tvrdé tresty. Doping byl, je a bude podvod. Čisté sportovce musíme ochránit," uvedl Kejval na sociálních sítích.

Interpol oznámil, že zahajuje vyšetřování, přičemž řídit ho bude Francie. Právě francouzské úřady už v minulém týdnu rozpoutaly korupční aféru bývalého šéfa světové atletiky Laminea Diacka, jenž je podezřelý z braní úplatků právě za krytí dopingových případů ruských atletů. Podle agentury SID Interpol celou akci nazval Operace Augiáš s připomínkou Augiášova chléva.