Dle očekávání vyhrála v polských parlamentních volnbách konzervatnivní opoziční Právo a spravedlnost.

Dle očekávání vyhrála v polských parlamentních volnbách konzervatnivní opoziční Právo a spravedlnost. Zdroj: čtk

Rusům se nelíbí jména budoucích ministrů polské vlády, jež představila vítězná strana PiS

Podle ruského tisku obsadí některá ministerská křesla polské vlády lidé známí „nesnášenlivostí vůči Rusku“. Konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS), která jasně vyhrála volby a sestaví jednobarevnou vládu, výběrem nepřekvapila. Protože je šéf Jarosław Kaczyński částí polské veřejnosti vnímán jako kontroverzní, rozhodla se strana vyslat do kampaně relativně málo známou političku Beatu Szydlovou. Ta se nyní zřejmě stane novou premiérkou. Vystřídá tak sokyni z Občanské platformy (PO) Ewu Kopaczovou.

Na seznamu kandidátů se objevila také dvě jména – Antoni Macierewicz a Witold Waszczykowski. První jmenovaný za sebou má bohatou politickou dráhu. Proslul již v dobách totality coby výrazný antikomunista, vůdce několika nelegálních studentských spolků. Macierewicz byl za komunismu několikrát ve vězení a jednou se mu dokonce povedlo utéci, čímž se proslavil.

V letech 2006-2007 zastával vysokou funkci na ministerstvu obrany. Možná známější je však jeho působení v devadesátých letech, kdy jako ministr vnitra vytvořil na žádost Sejmu seznam těch členů polského parlamentu, kteří za minulého režimu pracovali jako komunističtí agenti.

Právě on je nyní pro Rusko trnem v oku. Polský server News uvedl, že ruský tisk (mezi nimi vládní deník Rossijskaja Gazeta) ho označuje za člověka, jehož skandální pověst se šíří daleko za hranice Polska. Rusové také poukazují na fakt, že je Macierewicz zastánce konspiračních teorií ohledně pádu letadla v roce 2010 ve Smolensku, kde zahynulo mnoho polských státníků, mezi nimi i dvojče Jaroslawa Kaczyńského, Lech.

Rusové kritizují i výběr druhého politika, pravděpodobně budoucího ministra zahraničních věcí. Tím je Witold Waszczykowski, který už také na jmenovaném ministerstvu působil jako státní podsekretář. Je to vystudovaný historik a taktéž ostrý kritik Moskvy. Server News citoval ruský tisk, který upozornil, že Waszczykowski je nejen zastánce sankcí Západu uplatňovaných vůči Rusku, nýbrž je dokonce toho názoru, že by tyto sankce měly zasáhnout celou ruskou společnost. Další ruský deník, Komersant, neopomenul rozebrat roli „šedé eminence“ PiSu, Jaroslawa Kaczyńského.

Polsko-ruská animozita je známým fenoménem už od prvního polského dělení v roce 1772. Poláci výrazně podporují Ukrajinu, což je politika, které se jistě přidrží i PiS. Ruské komentáře k výběru budoucích polských ministrů naznačují, že vliv, který historicky měl nad Polskem Sovětský svaz a před ním samoděržaví, je v ruské mentalitě stále silně přítomen.